Obyvatele Letné sužují problémy

ZLÍN – Zlínská Letná má beze sporu jedinečné kouzlo. Místní obyvatele však trápí několik problémů.

Letná žije – to je název sdružení obyvatel nejstarší baťovské čtvrti ve Zlíně. Ti společně usilují o to, aby se do lokality vrátila společenská vybavenost a upozorňují na problémy, které místní sužují. Proto se setkali s vedením města, aby společně našli možná řešení.

„Prošli jsme si les, protože jsme chtěli poukázat na problém, který zde vznikl. Po vykácení stromů z důvodu napadení kůrovcem obrovskému množství lidí voda z lesa zatéká do domů. Je to velký problém, protože domy pak plesniví, ztrácí na hodnotě a lidem se tam velice špatně bydlí,uvedl předseda sdružení Letná žije Ondřej Slováček.

Letňáci by si přáli, aby byla zachována myšlenka na principu zahradního města a aby místo, které je nyní užíváno pouze neziskovými organizacemi, sloužilo také obyvatelům.

„Chceme tady vytvořit nějaké komunitní centrum, které by bylo určenétaké pro ty současné pacienty Horizontu. My se vůbec nesnažíme je odsud vyštípat. Naopak – ať jsou tady s námi a ať se potkávají s dětmi a se staršími obyvateli, kteří by zde mohli mít třeba klub důchodců. Mohli bychom fungovat dohromady,dodal Ondřej Slováček. Navíc došlo ke změně složení občanů, kdy starší generaci nahradily rodiny s dětmi. Proto byly předmětem diskuze také školky.

V současné chvíli tam máme 26 míst, což je trochu neadekvátní. Navíc když z těch 26 míst je 13 vymezena pro logopedickou část mateřské školy, která je určena pro celý Zlín. To je samozřejmě špatně, takže jsme asi trošku zaspali. Stalo se a teď se k tomu musíme postavit čelem a říct si, jakým způsobem to napravit,“ řekl primátor města Zlín Jiří Korec.

Dalším problémem je stav ulice Bratří Sousedíků – především její průjezdnost a možnost parkování. Rekonstrukce je v jednání.

„Tento týden se máme ještě potkat s projektantem, opravdu se snažíme s těmi občany komunikovat. Když už do něčeho vynakládáme nemalé finanční prostředky, tak chceme, aby to bylo přijato pozitivně, dodal Jiří Korec.
Prohlídka lokality i diskuze proběhly bez komplikací. Podle slov primátora jsou tato osobní setkání velmi důležitá a město je jim otevřeno. Všemi připomínkami a podněty se nyní bude zabývat zastupitelstvo. To se pokusí udělat maximum pro spokojenost všech stran.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x