Obyvatelé Otrokovic si příští rok připlatí za teplo

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Otrokovice)
OTROKOVICE - Předběžná cena tepelné energie pro rok 2021 bude pro více než 5 600 otrokovických domácností a celou řadu objektů občanské vybavenosti, které jsou odběrateli tepelné energie ze zařízení městské společnosti TEHOS, o 23,77 korun za GJ vyšší než předběžná cena tepelné energie roku 2020, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Romana Pastuszková.

Navýšení je způsobeno zvýšením ceny tepla od Teplárny Otrokovice. Přesto cena zůstává na úrovni celorepublikového průměru.

„V ceně tepla na rok 2021 jsme částečně zohlednili meziroční inflaci, růst výdajů na nákup emisních povolenek a investice do ekologizačních opatření. Do modernizace dvou uhelných kotlů, díky které jsme významně snížili emise oxidů dusíku a síry, a výstavby nového kotle na zemní plyn jsme investovali přes 0,5 mld. korun,“ uvedl předseda představenstva Teplárny Otrokovice Petr Jeník.

Díky zateplování a mírným zimám spotřeba domácností v posledních letech stále klesá. Podle sdělení tiskové mluvčí otrokovické teplárny Jany Burešové při průměrné spotřebě na vytápění a ohřev teplé vody 25 GJ za rok se tak náklady na teplo nezvýší měsíčně o více než 50 korun.

„Do oprav a rekonstrukcí rozvodného zařízení investujeme průběžně a i když se zvyšují i ceny dalších položek, které vstupují do kalkulace ceny tepla,

jako je např. elektřina či ceny stavebních prací a dalších služeb, tak předběžnou cenu distribuce na příští rok nenavyšujeme. Předběžná cena tepelné energie pro rok 2021 je vykalkulována na 623,35 Kč/GJ s DPH a je navýšena jen o zvýšení ceny nakupovaného tepla od TOT a.s. (např. v sousedním Zlíně je to 667,67 Kč/GJ s DPH),“ uvedl Tomáš Morys, jednatel městské společnosti TEHOS.

TEHOS dodává tepelnou energii pro vytápění a přípravu teplé vody prostřednictvím svých více než 15 km horkovodních rozvodů a více než 200 předávacích stanic, které dispečersky řídí prostřednictvím vlastní komunikační sítě. Pro všechny odběratele tepelné energie ze zařízení TEHOS platí stejná jednotková cena. Cena tepelné energie je kalkulována v souladu s platnými cenovými předpisy tj. zákonem č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů a zároveň v souladu s příslušným cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu k cenám tepelné energie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x