Obyvatelka Zlína Hrůzková oslavila 100 let

Anna Hrůzková (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Sté narozeniny oslavila Anna Hrůzková ze Zlína. Žije ve společné domácnosti s dcerou a také využívá nabídky služeb denního stacionáře Naděje na Jižních Svazích, řekla serveru Zlin.cz Irena Orságová z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Právě ve stacionáři se konala narozeninová oslava, na které byl kromě pracovníků stacionáře i náměstek primátora Aleš Dufek. Oslavenkyni dal kytici a dárkový koš. Anna Hrůzková rozená Křížová se narodila 25. července 1920 ve vesnici Kovalovice u Brna. „Měla ještě mladšího bratra Jaroslava. Maminka Anny Hrůzkové pracovala v zemědělství, tatínek byl švec. Ševcovské řemeslo jejího tatínka možná rozhodlo o její životní pouti, jež byla podobná tisícům mladých mužů a žen u Baťů,“ uvedla Orságová.

Podle ní ve zlínské fabrice získali vzdělání, pracovní zázemí i lásky. „Maminka odešla po ukončení základní školy ve svých 14 letech do Zlína a celý život pracovala v šicích dílnách v Baťových závodech a pak ve Svitu. Ve Zlíně se potkala i se svým pozdějším manželem Františkem Hrůzkem, mým tatínek, který taky pracoval u Bati. Vzali se v roce 1942,“ sdělila dcera Hrůzkové Anna Štefková.

Podle ní až do důchodu pracovala maminka ve Svitu. „V důchodu se pak rodiče přestěhovali do našeho domu na Fügnerově nábřeží, kde žili spokojeně a užívali si vnoučat a zahrady. Asi pět let se ještě starala o babičku, její matku, kterou jsme z Kovalovic přestěhovali k nám, když už nebyla schopná sama se o sebe starat,“ dodala Štefková.

Manželé Hrůzkovi vychovali dvě dcery, a to Annu a Jitku. „Pevný padesátiletý vztah ukončila až smrt manžela Anny Hrůzkové. Dnes se ve 100 letech těší z lásky dcer, šesti vnoučat a 14 pravnoučat. Svůj čas také nadšeně věnuje aktivitám, které pro seniory pořádá denní stacionář Naděje na Jižních Svazích,“ dodala Orságová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x