Ocenění „Přátelům múz“ obdržely další dvě významné osobnosti regionu

Hejtman Radim Holiš s Janem Vančurou (uprostřed) a Janem Gogolou (vpravo). Foto: Jiří Balát
ZLÍN – Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš dodatečně udělil další dvě ocenění za přínos v kultuře „Přátelům múz“. A to dramaturgovi Janu Gogolovi a folkloristovi Janu Vančurovi.

Folklorista, zpěvák a hudebník Jan Vančura a filmový i televizní dramaturg a vysokoškolský profesor Jan Gogola figurovali mezi celkem devíti adepty na ocenění Pro Amicis Musae za rok 2021. Avšak v původním květnovém termínu, kdy se konalo slavnostní předávání ceny a setkání nominovaných s představiteli kraje, se museli ze zdravotních důvodů omluvit.

Velmi mě těší, že jsem se mohl dodatečně setkat s panem Vančurou i s panem Gogolou. Byla to pro mě další příležitost uvědomit si, jaké osobnosti ve Zlínském kraji máme. Kultura, které zasvětili svůj život, obohacuje celý náš region a jeho obyvatele a za to si zaslouží poděkování,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Jan Vančura učil v hudebních školách, ale nejvýrazněji se do povědomí kulturní veřejnosti zapsal jako basista a zpěvák cimbálové muziky Hradišťan. Během setkání se podělil o své životní příběhy, které by vydaly na román. Jeden z nich vyprávěl například o tom, jak je neznámá paní z Belgie pozvala k sobě domů, kde je štědře pohostila.


„Ona byla tou naší muzikou strašně nadšená a ptala se, jestli by mohla přijet do Hradiště. Tak jsme řekli, že samozřejmě. Když přijela, začala mluvit česky. My jsme byli úplně udivení a ptali jsme se, jak je to možné. A ona řekla, že se jí to tak líbí, že se naučila i česky, vzpomínal na netradiční setkání Jan Vančura.

Jan Gogola, který aktuálně vyučuje scénáristku na JAMU v Brně a stále se věnuje dramaturgii, zase vyprávěl o své dramaturgické činnosti ve Slováckém divadle, Filmovém studiu Zlín, Barrandov a Krátkém filmu Praha. Ze všech činností u něj ale nakonec zvítězil film.


Divadlo derniérou končí, skvělé představení nakonec zůstane jenom ve vzpomínkách. Kdežto filmovou kopii máte navždy k dispozici a i po letech můžete být konfrontováni, a to jak v případě úspěchu, tak i neúspěchu,“ vyzdvihl výhodu filmové branže Jan Gogola.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x