Očkovací centrum se ze zlínské nemocnice přesune do PSG arény

Od páteční půlnoci se očkování spustí i pro lidi od 60 let. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Očkovací centrum ve zlínské nemocnici čeká stěhování do PSG arény. V novém prostoru zdravotníci zvládnou naočkovat více lidí, serveru Zlin.cz to řekla Adéla Čuříková z tiskového oddělení hejtmanství.

„Důvodem přesunu očkování jsou nedostačující kapacity očkovacích míst v nemocnicích. V Kroměříži a ve Vsetíně je přesun již vyřešen, z Krajské nemocnice T. Bati se očkování přemístí do většího prostoru PSG arény, kde se bude očkovat 7 dní v týdnu, 12 hodin denně. Očkování posílí také nové očkovací místo v uherskobrodském kině Máj, které se otevírá registrovaným zájemcům o očkování již od pátku 9. dubna. Ve Zlínském kraji tak máme 8 očkovacích míst a s očkováním výrazně pomáhají také praktičtí lékaři. Včera jsme očkovali téměř 3 tisíce osob. Z hlediska počtu aplikovaných dávek je Zlínský kraj na srovnatelné úrovni s ostatními kraji,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Od začátku očkování bylo do Zlínského kraje doručeno celkem 114 210 vakcín proti covid-19. K 7. dubnu z nich bylo vyočkováno celkem 93 894 dávek, z toho 1. dávku dostalo 67 608 osob, 2. dávku 26 286 osob. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo mimořádným opatřením s účinností od 10. dubna nové intervaly mezi první a druhou dávkou očkování proti covid-19. Termín pro podání druhé dávky u vakcín Comirnaty a Moderna je stanoven na 38-42 dní. U vakcíny AstraZeneca na 84-91 dní.

Očkování a testování pomáhá omezit šíření onemocnění covid-19. Aktuální počet nakažených ve Zlínském kraji je 5 476. V nemocnicích Zlínského kraje je situace stále napjatá. „Vyhráno nad pandemií tedy rozhodně nemáme a je na nás všech, jaký vývoj bude mít pandemie v příštích dnech a týdnech. Jsme ve velmi křehké situaci a musíme být maximálně opatrní a nadále dodržovat ochranná opatření,“ řekla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za oblast zdravotnictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x