Očkování proti koronaviru ztrácí dech

Foto: Jiří Balát
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská nemocnice v současné době podává stovky očkovacích dávek týdně. Stejné množství přitom zdravotníci dříve podávali za jeden den.

Očkovací centrum funguje v Uherskohradišťské nemocnici už sedm měsíců. Za dobu jeho působení v něm zdravotníci podali přes 70 tisíc očkovacích dávek. Časy, kdy se na termín k očkování čekalo a volná místa šla na dračku, se ovšem stávají minulostí.

Stihli jsme naočkovat všechny rizikové skupiny, které o to měly zájem – seniory, chronicky nemocné, zdravotníky. Zatím této možnosti využilo 35 tisíc lidí,” uvedla primářka dětského oddělení a koordinátorka pro očkování Irena Baroňová.

Data ukazují, že vysoký zájem z června začíná slábnout a zároveň postupně ubývá těch, kteří by čekali na druhou dávku. Mění se i počty lidí, kterým zdravotníci podávají dávku teprve první.

V současné době mají možnost se očkovat mladší věkové skupiny včetně dětí od 12 let. Zájem byl na začátku července vysoký, teď už ale postupně klesá. Jedná se o stovky zájemců za týden, počet zájemců by mohl být větší,” dodala Baroňová.

Motivací pro některé z naočkovaných byla dovolená, která teď už odpadá. Do odjezdu by se jim totiž během letních prázdnin už nestihla podat další dávka. Otázkou je, co se zájmem o očkování udělá avizované placení testů na podzim.

Podle zdravotníků nemocnice je vakcinace cestou, jak koronavirus porazit. Stejně, jako se zvládla dětská obrna, pravé neštovice nebo tuberkulóza. Pokud naočkovaní ještě nejste a chtěli byste, volných termínů je dost. Největší apel vysílá nemocnice směrem k rizikovým skupinám.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x