Očkování znovu nabírá tempo. O třetí dávku je značný zájem

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Třebaže bezbolestné, přeci jen vždy vnímáno s určitým napětím. Očkování proti covidu, respektive jeho třetí dávka, je v rozpuku. Ve Zlínském kraji je momentálně deset míst, kam chodí zájemci. Nejvíce je teď šedesátníků, kteří jdou pro posilovací dávku, ale objevují se i ti, kteří dosud na očkování vůbec nechtěli.

Pan Václav jde bez registrace i s manželkou do přízemí zlínské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie. „Jdeme to zkusit, čas máme, snad to nebude dlouho trvat,“ říká.

To tedy opravdu ne, za pět minut od vyplnění jednoduchého dotazníku odcházejí oba po injekci spokojeni.

Stejně tak pan Zdeněk, který vsadil na stejnou kartu. „Skvělé prostředí, nevím jak to dělají, že tu mají tak krásné a usměvavé sestřičky, bylo to rychlé a vůbec jsem neztratil čas,“ říkal, když za chvíli nasedal i s certifikátem o třetí dívce do auta.

„Očkujeme už delší čas, byli jsme mezi prvními, vyočkovali jsme u nás ve Zlíně i v Luhačovicích už kolem 60 000 dávek, máme radost, když jsou lidé spokojeni. Co se týče proočkovanosti zdravotníků u nás, je prakticky stoprocentní,“ komentuje situaci ředitel kliniky David Rumpík. „V současné celosvětově složité situaci považuji očkování bez jakýchkoliv debat za jediné rozumné řešení boje s nákazou a nemocí,“ říká lékař jasně.

Zájem o třetí dávky po zrychlení možnosti jejich aplikace v kraji velmi rychle roste.

„Počítáme, že v dohledné době bude mít tuto možnost 120 000 lidí u nás v kraji. To znamená pořádnou kapacitní zátěž. Kraj nebude zřizovat nové velkokapacitní očkovací centrum, to už je jasné. Pokud chtějí lidé čekat co nejméně, měli by se domluvit s praktickými lékaři, anebo využívat soukromých zdravotnických společností. Co se týče našich nemocnic a očkování v nich po registraci, rychle budou růst čekací doby. Ve Zlíně zatím dva tři dny, ale v dalších okresních městech je to už třeba týden,“ uvádí do aktuální situace krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

Poslední dobou se diskutuje i o tom, zda by měly být povinně očkovány některé profesní skupiny. „Jsem jasně pro to, aby tomu tak bylo, přinejmenším u zdravotníků,“ domnívá se pan Jiří ze Zlína.

Na druhé straně je i mezi zdravotníky pořád značná část lidí, kteří se očkovat nechtějí. „Já jim prostě nerozumím,“ diví se sedmdesátnice, která právě odchází s třetí dávkou.

A proč se nechala očkovat? „Chci tu ještě nějakou dobu být a být zdravá a prospěšná své rodině,“ loučí se.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x