Oční lékař Baťovy nemocnice získal jako první v ČR významný evropský certifikát z oftalmologie

MUDr. Krzyžánek. Foto: KNTB
ZLÍN – Baťova nemocnice má ve svých řadách mimořádného odborníka! Oční lékař Daniel Krzyžánek získal jako první a dosud jediný z České republiky druhý stupeň certifikace vydané Evropskou oftalmologickou společností. Z celé Evropy uspělo u zkoušky pouze 46 lékařů.

Daniel Krzyžánek je na Očním oddělení Krajské nemocnice T. Bati hlavním specialistou na sítnicovou problematiku. Běžně v průměru odoperuje týdně deset pacientů s poškozenou sítnicí. Dvě třetiny těchto operací jsou plánované zákroky, zbylá třetina pacientů přichází s akutním problémem.

U akutních případů se jedná většinou o odchlípené sítnice. Ty se začnou projevovat postupnou ztrátou vidění. Pacienti pak vidí černou clonu, která pozvolna zabírá většinu zorného pole. Pokud bychom takovou sítnici neoperovali, pacient brzy oslepne úplně,“ říká Daniel Krzyžánek.

Pokud je operace bez komplikací, trvá 45 minut, komplikovanější zákroky i déle. Pacienti jsou poté na několik dní hospitalizováni, protože potřebují přísný klidový režim a náročné polohování hlavy.

V závěru operace napustíme oko speciálním plynem, který tlačí na sítnici tak, aby mohla dobře zpátky přirůst. Proto jsou po operaci důležité specifické polohy hlavy,“ doplňuje Krzyžánek.

Plánované operace se týkají různých deformací sítnice. „Na sítnici mohou narůstat různé membrány, které mění její tvar, tahají za ni, způsobují její otok. Pacient má potom zhoršené, často rozmazané i pokřivené vidění. Operací odstraníme membrány a tím může dojít ke zlepšení vidění,“ upřesňuje Daniel Krzyžánek. Plánovaný zákrok trvá zhruba 35 minut a pacient odchází ještě v ten den domů.

Právě konkrétní případy pacientů byly součástí velmi náročné ústní zkoušky druhého stupně certifikace u Evropské oftalmologické společnosti, předcházel jí písemný test. Zkoušky se týkaly především klinických znalostí.

Tento v České republice dosud nevídaný úspěch je dokladem evropské úrovně očního oddělení Krajské nemocnice T. Bati, které navazuje na svou dlouholetou tradici vysoké úrovně očního lékařství ve Zlíně,“ dodala mluvčí KNTB Dana Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x