Od ničivého požáru 103. budovy v areálu Svitu uplynulo 10 let

Foto: HZS ZK
ZLÍN – Přesně před deseti lety zahalil centrum krajského města hustý štiplavý kouř. Příčinou ničivého požáru, který za sebou zanechal škody ve výši téměř 400 milionů korun, byla závada na elektroinstalaci.

Oznámení o požáru v objektu č. 103 bývalého průmyslového areálu Svit ve Zlíně obdrželo operační středisko zlínských hasičů ve středu 9. ledna 2013 přesně v 01:16 hodin. V té době se v objektu nacházelo několik zaměstnanců. „Tři z nich byli intoxikováni zplodinami hoření a na místě ošetřeni zdravotnickou záchrannou službou,“ vzpomíná tisková mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Jako příčina tohoto rozsáhlého a velmi náročného požáru byla určena závada na elektroinstalaci. „Přímá škoda se vyšplhala na 398,5 milionu korun a uchráněno hasiči bylo asi 150 milionů korun,“ upřesnila Javoříková.

Likvidace požáru trvala dlouhé tři dny a podílelo se na ní celkem 54 jednotek hasičů. Požár zasáhl plochu o velikosti 4243 metrů čtverečních, spotřeba nafty činila 5037 litrů, spotřeba benzinu 379 litrů a na hašení bylo spotřebováno celkem 6591 metrů krychlových vody.

Zásah komplikovala hrozba zřícení objektu a uvnitř budovy naskladněné hromady zboží, které tvořily hráz a nedovolovaly dostatečně dopravit hasební látku na místa požáru uvnitř hořícího objektu,“ pokračovala mluvčí hasičů.

Práci hasičům komplikovalo také počasí, protože hustě sněžilo a voda hasičům zamrzala pod nohama. „Z důvodu hustého kouře linoucího se z hořící budovy bylo zapotřebí evakuovat děti z okolních mateřských škol, zaměstnance z okolních firem a informovat občany z nedalekých lokalit, aby omezili větrání a chození po venku,“ uzavřela Lucie Javoříková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x