Odběrový COVID stan ve Zlíně skončil

Foto: KNTB
ZLÍN - Odběrový COVID stan ve Zlíně v pátek 29. května ukončil provoz, nemocnice nyní budou odebírat stěry jen v ambulancích. Serveru Zlin.cz to řekl PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Zdravotníci ve speciálním stanu více než deset týdnů odebírali stěry lidem, u nichž praktičtí lékaři nebo krajští hygienici rozhodli o tom, že se vzhledem k probíhajícím příznakům onemocnění COVID-19 mají nechat otestovat. Od pondělí 1. června začnou tuto činnost zajišťovat vyčleněné odběrové ambulance v jednotlivých nemocnicích, vždy ale pouze pro obyvatele daného okresu.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně vznikne nové odběrové místo ve 20. pavilonu, kde sídlí infekční ambulance. Odběry se zde budou konat opět pouze u osob odeslaných praktickým lékařem nebo epidemiologem, a to ve všední dny v době od 7.00 do 15.30 hodin. „Odběrová ambulance bude sloužit pouze pro pacienty z okresu Zlín, což je nutné dodržovat kvůli její kapacitě. Stejný princip, tedy trvalé bydliště člověka odeslaného k testování na koronavirus, budou uplatňovat i další nemocnice Zlínského kraje,“ upozornila Monika Dlesková, vrchní sestra Oddělení urgentního příjmu, která odběrovou činnost ve zlínské nemocnici koordinuje.

Uherskohradišťská nemocnice bude odebírat vzorky u pacientů podezřelých na onemocnění COVID-19 také pouze během pracovních dnů v čase od 7.00 do 15.30 hodin v infekční ambulanci nacházející se v budově E. Také ve Vsetínské nemocnici bude odběrové místo fungovat od pondělí do pátku v čase od 7.00 do 15.00 hodin v prostorách infekční ambulance. V Kroměřížské nemocnici bude v provozu dosavadní odběrová buňka na parkovišti u výjezdu z areálu, odběry v ní budou probíhat v pracovní dny od 7.00 do 12.00 hodin.

Odběrový stan v areálu zlínské nemocnice byl umístěn na parkovišti za budovou Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Uskutečnilo se v něm zdaleka nejvíce odběrů od pacientů s podezřením na onemocnění COVID-19, od jeho otevření 18. března jich bylo více než 6 500. V další činnosti bude ještě po celý červen pokračovat odběrová sanitka, která vyjíždí z krajské nemocnice a zajišťuje odběry u pacientů doma. Vyjíždět bude do celého kraje každý den včetně víkendů, fungovat bude nadále ve dvanáctihodinovém pracovním režimu. V ostatních nemocnicích už byly výjezdy v polovině května ukončeny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x