Odborník rozluštil gotický pergamen ze sbírky Muzea jihovýchodní Moravy

Foto: MJVM
ZLÍN – Co je psáno na ručně popsaném pergamenu, jenž byl objeven teprve nedávno ve sbírce knihovny Muzea jihovýchodní Moravy (MJVM) ve Zlíně, odhalil pracovník Filosofické fakulty Masarykovy univerzity. Serveru Zlin.cz o tom referovala pracovnice muzea Silvie Lečíková.

Historie některých věcí, knihy nevyjímaje, je často velmi zajímavá. Rozplétat jejich původ a osudy v běhu staletí je obvykle zajímavější než detektivní seriál. Podobně tomu bylo i u nenápadného starého zažloutlého ručně popsaného pergamenu, jenž byl objeven teprve nedávno ve sbírce knihovny Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vzácný historický dokument byl založen v knize New MüntzBuech, vydané v Mnichově v roce 1604.

Doposud byla za nejstarší knihu muzejní sbírky považována řecká gramatika vytištěná v roce 1535 v Basileji, ale už při prvním ohledání nalezeného pergamenu bylo jasné, že jeho stáří bude stáří tištěných knih ve sbírce vysoce přesahovat.  K  určení stáří a poodhalení tajemství obsahu tohoto krasopisně a zdobně provedeného pergamenu  bylo nutné vyhledat odborníka zabývajícího se středověkou literaturou. Těch v České republice určitě není mnoho. Po několikaměsíčním pátrání se muzeu podařilo spojit s pracovníkem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity doc. PhDr. Daliborem Havlem, Ph.D., který byl ochoten a schopen tento pergamen blíže určit.

Jeho závěry byly jednoznačné. „Jedná se o zlomek Missale: proprium de sanctis,“ říká knihovnice MJVM ve Zlíně Mgr. Veronika Balajková. „Misál je liturgická kniha obsahující veškeré liturgické texty modlitby a žehnání užívané kněžími při mši svaté po čas celého roku. Zlomek našeho misálu obsahuje zachované formule od vstupního zpěvu Očišťování P. Marie (2. února) až po vigílii sv. Matěje (22. 2.).“

Podle názoru odborníka šlo nejspíš o vnější dvoulist dané složky, protože mezi dochovaným prvním a druhým listem řada listů schází. Bohužel se nám zachovaly pouhé čtyři strany pergamenu o rozměrech 32 krát 23 centimetrů. Latinský text je psán většinou černým inkoustem jen některá počáteční písmena či slova jsou psána nebo zvýrazněna velmi sytou červenou a modrou barvou. Iniciála je iluminována rostlinnými motivy červenou, modrou, bílou, zelenou a zlatou barvou, která je velmi pěkně zachována. Písmo představuje vrcholnou gotickou minuskuli zhruba z pozdního 14. století.

Knihovnice muzea doplňuje: „Vzhledem k malému rozsahu zlomku se v celorepublikovém měřítku určitě nejedná o nijak významný objev, ale v rámci našich knižních sbírek jsme tímto jedním pergamenem posunuli stáří naší sbírky o více než jedno století, a to je pro nás mimořádná událost.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x