Ohňostroje? Ano, či ne? Názory jsou různé

Ilustrační foto
ZLÍNSKO - Pořádat letos na konci roku, anebo pak na prahu příštího tradiční ohňostroje. Ano, či ne? Radnice měst na Zlínsku mají docela dilema. Jednotný výklad ze strany centrálních orgánů neexistuje, leckde se ještě čekalo, zda-li třeba nepřijde zákaz nebo omezení ze středečního jednání nové vlády.

Jisté a docela kuriózní je jedno. Pakliže by existoval fanda do světelných efektů, může si o víkendu, který rozdělí oba roky, pěkně pochutnat a vybrat.

„My zrovna otevíráme nové kluziště, z čehož máme radost, zatím nevidíme legislativní důvod, proč bychom na Silvestra rušili velký ohňostroj, na který se lidé hodně těší. Loni jsme ho nepořádali, odpálili jsme jej v létě, pokud bychom museli letos rušit na poslední chvíli, alespoň už máme příklad,“ říká bez obav a stresu s nadhledem starosta Slavičína Tomáš Chmela.

Ohňostroj ovšem bez původně avizovaného koncertu bude v Kroměříži. „Uskuteční se na Silvestra od 19 hodin, hudba bude jen reprodukovaná, stánky s občerstvením necháme uzavřeny,“ popsal aktuální rozhodnutí mluvčí města Jan Vondrášek.

Třebaže se zdá být poslední covidová vlna na ústupu, počty nově nakažených úplně zanedbatelné nejsou. Například 28.12. ohlásila Krajské hygienická stanice ve Zlíně přes 560 nových případů. I to se promítá do úvah, zda ohňostroje ano, či ne.

V Luhačovicích ani v Otrokovicích se velké městské akce tohoto druhu rozhodně nechystají, ale zase platí, že se jedná o rozhodnutí jednotlivých radnic.

„My zatím s pořádáním večerního ohňostroje na Nový rok, tedy v sobotu, počítáme, pokud by došlo nařízení o tom, že se konat nesmí, reagovali bychom,“ vysvětluje postup zlínské radnice Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Ve Zlíně je vítání nového roku o to zajímavější, že se město chystá po celý rok 2022 slavit a připomínat 700 let od první písemné zmínky.

A třebaže je situace, jaká je, stane se zřejmě věc velmi zajímavá. Ohňostroje se protáhnou do tří dnů. Což potvrzuje mluvčí Holešova Hana Helsnerová. „My máme oslavu příchodu nového roku s ohňostrojem připravenu do zámeckého parku na neděli 2. ledna, až se lidé vrátí domů ze svých silvestrovských a novoročních cest.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x