Olga Sehnalová a Lubomír Nečas: covid je přetěžký soupeř, platí na něj očkování

Lubomír Nečas a Olga Sehnalová. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Oba jsou lékaři, oba také dlouholetí sportovci. Vědí, že ve sportu a teď ani v souboji s lítým a zavilým nepřítelem covidem či koronavirem není nic zadarmo. Nákaza je tu více než rok a bitva zatím nemá vítěze. Lubomír Nečas je šéfem Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje, Olga Sehnalová náměstkyní hejtmana Zlínského kraje se zodpovědností za zdravotnictví. Oba mají k tématu co říci.

V kraji i v celé republice běží očkování naplno, po velkém nástupu seniorů, sedmdesátníků a osmdesátníků, se teď mohou očkovat po šedesátnících i pětapadesátníci, ale zájem snad přechodně mírně uvadá, čím to?


Olga Sehnalová: S objektivním poklesem nakažených rychle pomíjí obecně pocit ohrožení. Lidé bohužel zapomínají na to, že na počtu očkovaných hodně závisí další vývoj pandemie.

Lubomír Nečas: Léta očkuji jako praktický lékař proti klasické chřipce. Ten trend je úplně stejný, čím mladší lidé, tím menší obavy o zdraví a o život. Jasně a stručně, senioři si více váží života a jsou samozřejmě také více ohroženi. Proto se očkují ve větší míře.

Blížíme se létu, to je o největší volnosti, lidí si chtějí užít dovolených, cestování, toho nejnormálnějšího života. Bude dobré mít v kapse certifikát o očkování?

Olga Sehnalová: Nepochybně. Teď se asi dočkáme dalších rozvolnění. A pozor, také více rizikového chování. Počítejme i s novými mutacemi, říkám jasně v tomto kontextu, jedině očkování je světlo na konci tunelu.

Lubomír Nečas: Lidé potřebují stimul, tak to prostě bylo, je a bude. Myslím, že mohou jít na pomoc i zdravotní pojišťovny, třeba tím, že budou bonifikovat lidi, kteří se dali očkovat. Nezapomínejme taky na to, že v létě co se zahraničí týče, bude určitě snadnější cestovat k moři s očkováním než bez něj.

Právě dovolená může být hnacím motorem pro mladší ročníky co se očkování týče?

Olga Sehnalová: Myslím, že ano, ale pozor, těžko to půjde tak, že ve středu letím, tak si v úterý skočím k lékaři na injekci a je to. Ale myslím, že dovolenou lidé zatím ještě neřeší.

Lubomír Nečas: Byl slibována celostátní kampaň ve prospěch očkování, já ji zatím nevidím. Klidně celostátně, klidně v našem kraji by své mohly říct osobnosti, na důvěryhodné lidi, jakési vzory, lidé dají.

Jak to vlastně máme s covidem řekněme na body?

Olga Sehnalová: Momentálně je skóre daleko lepší než třeba v zimě, ale pozor, vyhráno není. V nemocnicích se zdravotníci teprve vracejí do normálu, dlouho platilo: vše proti covidu. Teď se začínáme přiklánět k plánovaným operacím. Jinak řečeno. I to, aby se mohlo normálně léčit, ovlivní náš přístup k očkování.

Lubomír Nečas: Situace je určitě lepší, i my praktici se postupně dostáváme k většímu množství vakcín, naprosto souhlasím s paní kolegyní, očkováním prospějeme sobě i všem , kteří potřebují péči v nemocnicích. Ale vůbec návratu do normálního života.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x