Operní mistr Vladimír Chmelo: Luhačovice jsou pro pěvecké kurzy ideálním místem

Foto: archiv V. Chmela
LUHAČOVICE – Druhá polovina července je v Luhačovicích ve znamení mistrovských pěveckých kurzů pod vedením operního pěvce a držitele Ceny Thálie Vladimíra Chmela. Právě tohoto pedagoga a pěveckého kouče, který působil mimo jiné na předních světových operních scénách včetně Metropolitní opery v New Yorku, jsme vyzpovídali v následujícím rozhovoru.

Co si máme pod mistrovskými pěveckými kurzy představit?

Letní pěvecké kurzy slouží k intenzivní, koncentrované práci operních zpěváků, kteří se chtějí zdokonalovat ve své interpretaci a pěvecké technice. V prvním týdnu pracují spíše mladší pěvci, se kterými je třeba více pracovat právě na technice, druhého se účastní vyspělejší a profesionální zpěváci, takže zde se dá už mluvit o mistrovských pěveckých kurzech, kde se už opravdu piluje každý detail.

Jak vznikl nápad pořádat kurzy právě v Luhačovicích?

Podnět přišel od pana ředitele Lázní Luhačovice, který chtěl rozšířit nabídku kulturních akcí v letních měsících. Vzhledem k tomu, že jsou Luhačovice spojeny s hudebním géniem Janáčkem a také s pramenem Vincentky, která blahodárně působí na dýchací cesty a hlasivky, je toto prostředí skutečně ideálním místem, kde můžeme nerušeně pracovat a našimi koncerty pak potěšit lázeňské hosty i širokou veřejnost.

Pro koho jsou kurzy vhodné?

Jak jsem už zmínil, jde o velmi intenzivní práci pěveckých profesionálů, případně adeptů na sólové operní pěvce. Spolu se mnou se účastníkům věnují i dva vynikající klavíristé – Robert Pechanec, zkušený a vyhledávaný spolupracovník těch nejlepších zpěváků, a Vojtěch Červenka, mimořádně talentovaný klavírista nejmladší generace, který shodou okolností pochází ze zdejšího kraje. Kromě toho je do celého procesu zapojený i režisér a specialista na jevištní pohyb Jaromír Brych, který pracuje na výrazové a pohybové stránce interpretace.

Pokračování rozhovoru si můžete přečíst zde.

--> --> --> --> -->