Oprava historické budovy uherskohradišťského gymnázia vyšla na 24 milionů

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Historická budova Gymnázia Uherské Hradiště má novou fasádu a nejen to. V tomto roce se zde podařilo opravit také střechu i sportovní hřiště.

Historická budova gymnázia v Uherském Hradišti byla dokončena roku 1885. V té době se stala sídlem první české střední školy na Slovácku. Po 137 letech byla potřeba se opět postarat o to, aby se její krása ukázala světu. Protože školní areál patří do majetku Zlínského kraje, na výsledky realizace projektů roku 2022 se přijel podívat i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Je určitě dobře, že ten majetek postupně opravujeme. Patří k tomu i tyto investice. Ten vnější vzhled je teď takový, který si tato historická budova gymnázia zaslouží,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Přestože objekt není prohlášenou kulturní památkou, má velký kulturně historický význam. Na to muselo vedení školy spolu se staviteli myslet i při realizaci. Nová je fasáda i celá střecha kromě kupole, která se pouze poupravila kvůli barevnosti, její výraznější opravy by dnes vzhledem ke složení materiálů nebylo možné dosáhnout.

Rekonstrukce fasády a střechy historické budovy vyšla na 24 milionů. V posledním půl roce se nám podařilo tuto akci úspěšně dokončit,“ sdělil ředitel uherskohradišťského gymnázia Richard Horký.

Druhým projektem, který se podařilo zrealizovat během letošního podzimu, byla oprava sportovního hřiště za milion korun. Původní povrch už byl vydrolený a v místech sešlapaný. Nejprve bylo proto nutné materiál z povrchu odstranit, vyčistit, napenetrovat a nanést nový. V současné době už hřiště plně slouží nejrůznějším sportovním aktivitám.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x