Oprava hlavní dopravní tepny ve Zlíně se neobejde bez kolon a komplikací MHD

foto: ŘSD ČR
ZLÍN – Řidiči zažijí ve Zlíně skutečně horké léto. Od pondělí se začne opravovat silnice vedoucí centrem města. Je třeba se připravit na objížďky, kolony a komplikace v hromadné dopravě. Práce navíc mají skončit až 12. srpna.

Od pondělí 10. července začne rozsáhlá oprava silnice I/49, která vede centrem Zlína. Práce budou probíhat v úseku od křížení ulic Tomáše Bati a Antonínova až po křižovatku ulic Štefánikova a Osvoboditelů. Právě tudy projede denně více než 30 tisíc aut.

„Rekonstrukce mimořádně frekventované silnice si vyžádá zredukování provozu do jednoho jízdního pruhu, a to se neobejde bez dopravních komplikací. Žádáme proto řidiče o trpělivost, za kterou předem děkujeme,“ uvedla mluvčí zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Oprava silnice bude rozdělená do tří etap. „V termínu od pondělí 10. do čtvrtka 20. července doporučujeme řidičům využít objízdnou trasu po Nábřeží. V další etapě opravíme silnici I/49 mezi křižovatkou s ulicí Březnická a Kongresovým centrem. A jako poslední přijde na řadu úsek po křižovatku ulic Štefánikova a Osvoboditelů,“ říká Trumbelíková.

Komplikace ale čekají i linky MHD. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice už oznámila, že během prací bude místo trolejbusů nasazovat autobusy. Cestující se musí připravit, že do ulic vyrazí i starší vozy bez klimatizací. Zastávky MHD se navíc budou kvůli postupujícím pracím posunovat, což způsobí zpoždění spojů a nebude možné zajistit obvyklé přestupní vazby.

Od 10. do 14. července se začne pracovat na třídě Tomáše Bati v levém jízdním pruhu. Tyto změny se ještě MHD nedotknou. V termínu od 15. do 20. července se ale práce posunou do pravého jízdního pruhu. To si vyžádá posunutí zastávky Poliklinika před křižovatku s ulicí Šedesátá.

Od 21. července se opravy posunou do druhé etapy. Komplikace nastanou v úseku od křižovatky Štefánikova – Březnická po křižovatku Štefánikova – Gahurova. Do 25. července se tady bude pracovat v levém a obou prostředních jízdních pruzích. Blízká zastávka Náměstí Práce tak zůstane na svém místě, ale nebude možné odbočit ze Štefánikovy ulice do Gahurovy.

„Trolejbusy na Jižní Svahy, tedy linky 6, 10 a 14, proto budeme posílat zajížďkou kolem kostela. Na zastávkách Školní a Náměstí Míru zastavovat nebudou,“ upozornil dispečer DSZO Jan Tesař.

Od 26. do 30. července se bude ve stejném úseku opravovat pravý pruh a zároveň se bude pracovat na zalití zastávky Náměstí Práce. Původní zastávka se tak o několik desítek metrů posune. „V této době budou na zastávce Náměstí Práce zrušeny všechny garantované přestupy. Vozidla MHD zde na sebe z prostorových důvodů nebudou moci čekat,“ uvedl Tesař.

V poslední fázi od 6. do 12. srpna se bude pracovat na pravém jízdním pruhu ve Štefánikově ulici. Zastávka Školní se tak bude postupně posunovat o několik metrů. Ani v tomto případě na sebe nebudou autobusy čekat.

Protože nebude možné odbočovat z náměstí T. G. Masaryka do Štefánikovy ulice, upraví se trasa spojů linky 31P od Památníku T. Bati. Autobusy pojedou rovně po Gahurově ulici, před nadjezdem odbočí na Vodní, otočí se na okružní křižovatce a přes Gahurovu ulici se vrátí na svou trasu ve Štefánikově ulici a na zastávku Školní. Při této zajížďce autobus linky 31X nebude zastavovat na zastávkách U Zámku.

„Rozsah dopravních omezení v městském centru bude po celou dobu rekonstrukce značný. Žádné naše linky nebudou zrušeny, ale na silnicích lze očekávat dopravní kolony a zpožďování spojů MHD. Z technických důvodů budeme muset ve větším množství místo trolejbusů posílat na linky autobusy. Bez ohledu na letní počasí tak budeme nuceni nasazovat i starší vozidla, která nejsou vybavena klimatizací. Cestujícím se za to předem omlouváme,“ uvedl Tesař.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x