Oprava střechy zámku Lešná ve Zlíně byla nominována na cenu „Památky děkují“

Oprava střechy zámku Lešná byla nominována na cenu Národního památkového ústavu. Foto: Zoo Zlín
ZLÍN - Ve zlínské zoo se radují. Tentokrát ale ne kvůli novému zvířecímu přírůstku. Oprava střechy zámku Lešná byla totiž nominována na cenu Národního památkového ústavu. Svým hlasováním ji můžete podpořit i Vy!

O vítězi ceny „Památky děkují“ v soutěži Patrimonium pro futuro rozhoduje veřejnost prostřednictvím hlasování na webu NPÚ. Hlasování probíhá až do 30. září 2022. 

Generální oprava střechy zámku Lešná probíhala od podzimu 2019 do podzimu 2021, byla to první oprava střechy od dobudování zámku v roce 1894. Celková rekonstrukce střechy si vyžádala částku téměř 40 milionů Kč. Zřizovatel město Zlín poskytnul dotaci 35,3 milionů Kč, Zlínský kraj podpořil opravu střechy částkou 3,8 milionu Kč. Zoo Zlín se podílela sumou ve výši 0,5 mil. Kč.

V rámci oprav byla položena nová střešní krytina, naplno tak vynikla krása původní ornamentální výzdoby. Ta byla poškozena při necitlivé opravě střechy v šedesátých letech minulého století. Rozsáhlé restaurátorské práce se týkaly velkého množství klempířských prvků (okapové systémy, háky na okapy, báně na špicích střech, vodní chrliče), dřevěných vikýřů, okenních křídel a skleněných vitráží, ozdobných štítů. Kompletně byl také opraven světlík kryjící vitrážový světlík nad schodištěm ve vstupní hale zámku a všech 17 komínů. Opravy probíhaly také v půdních prostorech. Při opravě hlavní věže byly dne 15. září 2020 do věžní báně uloženy 2 časové schránky s poselstvím Zoo Zlín pro příští generace.

Výjimečnou „proměnu“ střechy zámku Lešná si můžete prohlédnout na webu NPÚ Obnova střešního pláště zámku Lešná u Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x