Ortopedi dohánějí plánované operace, které zastavil covid

Foto: KNTB
ZLÍN – Dva roky pandemie covidu-19 upozadily prakticky ve všech nemocnicích plánovanou operativu. Nejinak tomu bylo v Baťově nemocnici, kde se výpadky operací nejvíce týkaly ortopedie, především pak operací endoprotéz.

Z každého covidového roku, tedy let 2020 a 2021, nemohlo Ortopedické oddělení KNTB více než půl roku operovat, protože se personál podílel na covidové péči. Ve zbylých měsících se zdravotníci Baťovy nemocnice snažili zastavenou plánovanou operativu dohnat a nakonec se jim povedlo zvládnout operativu endoprotéz asi na 80 procent.

I přesto se čekací doba na výměny kloubů prodloužila z původního roku a půl na více než 2 roky. „Nyní se snažíme operovat co nejvíce, některé dny až do večerních hodin. Zatím se nám ale daří zkrátit čekací doby zejména na menší výkony,“ uvedl primář Ortopedického oddělení Pavel Pilař.

Podle jeho slov se zdravotníci snaží brát ohledy na zdravotní stav čekajících pacientů, přednostně berou ty nejvíce postižené, tedy s bolestmi a téměř nechodící.

S následky pandemie se v našem oboru budeme potýkat zcela jistě ještě následující dva roky, a to samozřejmě pouze v případě, že se nevrátí nějaká další epidemiologická opatření,“pokračoval Pilař.

Na operaci čekala také paní Miroslava ze Zlína. „Já jsem myslela, že se té operace kyčle nedožiju. Zhruba dva roky jsem chodila po lékařích, neurolog, ortoped. A pak nezbylo než čekat. Měla jsem obrovské bolesti, bylo to náročné, ale jsem strašně ráda, že jsem se toho dočkala,“ vydechla si paní Miroslava.

Zdravotníci řeší denně také akutní problémy, jako jsou zlomeniny, onkologičtí pacienti, provádějí artroskopie a zabývají se i běžnou ortopedickou péčí.

Musím říct, že děláme maximum pro to, aby se pacienti dostali na řadu co nejdříve. Hodně nám v tom pomáhají kolegové z rehabilitačního oddělení, kteří přebírají naše pacienty relativně brzy po operaci, takže návazná rehabilitační péče je svižná, rychlá a pacienti se nekumulují na ortopedii,“ dodal primář Pavel Pilař.

Ortopedické oddělení KNTB provádělo v běžném roce až do roku 2019 zhruba 400 – 450 náhrad kyčlí, kolen, ramen a dalších menších kloubů. V letošním roce to jen za první polovinu roku bylo celkem 350 operací endoprotéz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x