Osobností Zlínského kraje v oblasti zdravotnictví se stal bývalý šéf Uherskohradišťské nemocnice

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Titulem Osobnost Zlínského kraje ve zdravotnictví ocenil hejtman Jiří Čunek Antonína Karáska, který byl v letech 2005-2013 ředitelem Uherskohradišťské nemocnice. Tímto slavnostním oceněním doktora Karáska zahájil hejtman Čunek prezentaci profesora Ladislava Duška na téma Zdraví 2030, určenou pro zastupitele Zlínského kraje, odbornou zdravotnickou veřejnost i další pozvané hosty, serveru Zlin.cz to sdělila Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Pan doktor Karásek od začátku svého působení v Uherskohradišťské nemocnici nejen že ji začal rekonstruovat, budovat, ale hlavně dokázal s pojišťovnami vyjednat jako silný manažer dobré podmínky. Jsem proto přesvědčen, že kdybychom pana doktora Karáska měli v každé nemocnici, nebo kdyby jej předchozí vedení udělalo předsedou představenstev všech nemocnic, tak je jisté, že by krajské nemocnice neměly žádné dluhy. Od roku 2006 do roku 2013 nemocnice Zlínského kraje mimo Uherskohradišťské nemocnice nabraly dluhy za více než 1 miliardu korun a z toho 800 milionů korun měla nemocnice ve Zlíně. Uherskohradišťská nemocnice to dokázala díky aktivitě a manažerským schopnostem doktora Karáska a jeho tehdejších spolupracovníků. Založili dobrý systém, který přetrvává dodnes,“ uvedl k ocenění hejtman Jiří Čunek.

V době řízení nemocnice Antonínem Karáskem byla v Uherském Hradišti provedena např. komplexní digitalizace radiodiagnostického pracoviště, vzniklo zde mamografické oddělení, zcela byla zrekonstruována jednotka intenzivní péče chirurgického oddělení, vzniklo oddělení traumatologie a oddělení ošetřovatelské péče a roku 2012 došlo k celkové změně urbanistické koncepce nemocnice a k vytvoření centrálního objektu.

Manažerské úspěchy Antonína Karáska přiblížil Radomír Maráček, předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje, když připomenul významné milníky modernizace Uherskohradišťské nemocnice, které se realizovaly v době Karáskova řízení.

„Celou dobu pan doktor Karásek v Hradišti hospodařil v kladných číslech, což se dařilo jen malému počtu nemocnic v celé České republice. Bylo to proto, že musel dělat nepopulární opatření, a to vyžadovalo odvahu,“ řekl Radomír Maráček.

Bývalý ředitel Antonín Karásek byl oceněním potěšen a vzpomenul také inženýrku Svatavu Mazurkovou, která vykonávala funkci jeho ekonomky a měla podle něj velkou zásluhu na dobrém hospodaření Uherskohradišťské nemocnice. Zároveň vyslovil přání, aby se co nejdříve začala stavět nová nemocnice. „Moje žena je v léčbě v Krajské nemocnici T. Bati, tak jsem tento areál mnohokrát v poslední době procházel a vím, že se musí začít stavět nově, na zelené louce,“ dodal čerstvý držitel ocenění Osobnost Zlínského kraje ve zdravotnictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x