Osvědčený recept na pionýrské tábory

foto: Jiří Tomčala
ZLÍNSKÝ KRAJ – Čas táborů je tady. A pionýři představují svůj recept na zábavný letní kemp.

Vezměte 50 dětí, 10 instruktorů a vedoucích, doplňte je šikovným zdravotníkem a kuchařem. Další důležitou ingrediencí jsou podsadové stany, les a rybník. Kořeníme dobře připraveným táborovým programem. Pro mlsouny přidáváme noční dobrodružství. A určitě nesmí chybět dobrá nálada. Tak přesně tohle je léty osvědčený recept na skvělý a bezpečný pionýrský tábor. „V letošním roce ho „vaříme“ na více než 400 táborech a letních kempech, kterých se zúčastní přes 16 tisíc táborníků,“ uvádí tisková mluvčí Pionýra Anna Mindlová.

Díky podpoře MŠMT pionýři během letních prázdnin pořádají více než 180 takzvaných letních kempů. Jsou připraveny pro děti školou povinné a co je nejdůležitější, jsou pro všechny táborníky zdarma.

Důležité je také vzpomenout na řádění tornáda na Jižní Moravě. To se naštěstí všem pionýrským klubovnám a základnám vyhnulo. Také proto nabídli pionýři místo pro 90 dětí z poničeného Hodonínska na svých letních táborech. Zájem ovšem není nijak velký, což má i pochopitelnou příčinu. „Rodina je mnohdy jediná jistota, která lidem zbyla, je tedy přirozené, že chtějí být spolu.“ vysvětluje psycholožka Mgr. Magdalena Zemanová.

Jedna ingredience je ale v letošním pionýrské táborovém guláši navíc – testování. Nepřehledná situace v době příprav přidělala organizátorům pionýrských táborů nejednu vrásku, ale jedním z pionýrských ideálů je „překonání“. Vždyť i to šťourání v nose může být součástí táborového programu. Pionýři si s tím poradí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x