Otrokovice budou hospodařit s rozpočtovým provizoriem

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
OTROKOVICE - Na počátku roku 2021 bude otrokovická radnice hospodařit v režimu rozpočtového provizoria. Rozhodlo o tom Zastupitelstvo města Otrokovice na svém zasedání, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Romana Pastuszková.

Rozpočtové provizorium bude uplatňováno podle stanovených pravidel až do doby, než bude na následující rok schválen řádný rozpočet. Důvodů, které vedly zastupitele ke schválení tohoto provizorního opatření, je hned několik.

Do rozpočtu města na  rok 2020 se negativně promítla pandemie viru covid-19. „Na straně příjmů dochází k výpadkům u sdílených daní. Konečná výše těchto příjmů bude známa až 22. prosince letošního roku. Dále také není jasné, jakým způsobem dopadne hlasování o tzv. daňovém balíčku. Protože příjmy se sdílených daní činí takřka 75 % všech příjmů města, není možné navrhnout příjmy do rozpočtu na rok 2021,“ zdůvodnila Hana Večerková, starostka města.

Rozpočet města je přímo navázán na rozpočet Zlínského kraje, protože zahrnuje některé částky, které jsou součástí krajského rozpočtu. I když byl rozpočet Zlínského kraje 14. prosince schválen, v době přípravy materiálů na otrokovické zastupitelstvo ještě nebyla tato skutečnost jasná. V současné době není znám ani státní rozpočet, který bude schvalován až v samém závěru roku 2020. Některé parametry pro obce budou ovlivněny právě výše uvedeným „daňovým balíčkem“.

Součástí schvalovaného materiálu byla i rámcová pravidla rozpočtového provizoria. V oblasti provozních výdajů se město bude řídit schváleným rozpočtem roku 2020. Měsíční čerpání provozních výdajů je limitováno 1/12 ročního rozpočtu roku 2020. Při uplatnění rozpočtového provizoria po více měsíců se čerpání hodnotí kumulovaně.

V oblasti kapitálových výdajů město může po schválení rozpočtového provizoria realizovat vyjmenované investiční akce a zahajovat přípravu akcí zahrnutých v návrhu investičních akcí na rok 2021 spolufinancovaných z jiných zdrojů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x