Otrokovice hledají cesty, jak ušetřit za energie. Řešením jsou fotovoltaické panely na budovách

Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Otrokovická radnice se snaží najít cesty, jak ve vlastních nákladech ušetřit za energie. Jedním z řešení jsou fotovoltaické panely, které byly v listopadu instalovány na střechu správní budovy městské obchodní společnosti TEHOS. Na investici za necelých 600 tisíc korun se podařilo získat dotaci ve výši 250 tisíc z Národního fondu obnovy.

Instalovaná fotovoltaická elektrárna o výkonu 12,285 kWp v kombinaci s bateriovým úložištěm zajistí nezávislost na elektrické energii celé budovy.

Před samotnou instalací jsme nechali provést odborný posudek s měřením průběhu spotřeby elektrické energie v budově. Současně bylo zpracováno tzv. Požárně bezpečnostní řešení, které vyhodnocuje současné požární zabezpečení a navrhuje opatření ve vazbě na instalované fotovoltaické panely na střeše objektu,“ uvedl jednatel městské obchodní společnosti TEHOS Tomáš Morys.

Důležitou součástí projektu bylo také statické posouzení, kdy bylo nutné zjistit, zda střešní konstrukce zvládne trvalé zatížení instalovanými panely. „V neposlední řadě bylo potřeba získat souhlas s vlastníkem distribuční sítě EG.D a uzavřít s nimi smlouvu o připojení k distribuční soustavě,“ pokračoval Tomáš Morys.

Účelem instalace fotovoltaické elektrárny s baterií je pokrytí podstatné části vlastní spotřeby elektrické energie v objektu. „Tímto budeme moci pokrýt veškerou spotřebu elektrické energie, kterou si provoz budovy žádá, jako je například provoz osvětlení, výpočetní techniky, serverovny, klimatizace a dalších spotřebičů,“ doplnil Tomáš Morys s tím, že posledním krokem, který chybí, je realizace připojení k distribuční síti.

Úspory energií jsou v hledáčku radnice dlouhodobě. Úsporou je například výměna svítidel v systému veřejného osvětlení, kdy jsou stará výbojková měněna za LED technologie. „Tato výměna představuje úsporu energie i financí ve výši přibližně 50 – 80 %,“ přiblížila tisková mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Trvale pracujeme na opatřeních, která vedou k úsporám v různých oblastech. Instalace fotovoltaických panelů je první vlaštovkou v této oblasti. Postupně zpracováváme projekty i pro další budovy, kde by mohla fotovoltaická elektrárna fungovat,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

V této oblasti otrokovická radnice spolupracuje s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, od které si nechává zpracovat studii pro přípravu EPC projektu na úspory energií v budovách ve vlastnictví města Otrokovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x