Otrokovice obnoví své významné památky

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – Kamenné kříže a sochy podél cest nebo stojící osaměle v krajině s sebou nesou otisk minulosti. Na to Otrokovice myslí, a i když nejsou tyto památky zapsané jako kulturní, hodlá je město opravit. Plán jejich obnovení je připravený až do roku 2032 a počítá se zlepšením stavu devíti objektů.

Otrokovice chtějí postupně obnovit devět památek, mezi nimiž jsou zejména kříže a sochy. K tomuto kroku se přitom město vrací po delší době.

 „Předchozí plán se schvaloval naposled v roce 2007 a z větší části byl realizován do roku 2010. Této skutečnosti však odpovídá i to, že naprostá většina objektů v současnosti již znovu potřebuje opětnou údržbu minimálně v rozsahu rekonzervace, v některých případech však i rozsáhlejší,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Plán oprav vychází ze zhodnocení kulturně historických kvalit jednotlivých památek a jejich technického stavu. Zahrnuje taky postupy, jak by měly být jednotlivé objekty opraveny, kdy budou práce na nich probíhat a kolik peněz na to radnice vynaloží.

„Jedná se o památky, které jsou hmatatelným a široké veřejnosti přístupným svědectvím duchovního života předchozích generací, ke kterým se váží i vzpomínky na různé historické události, byť již polozapomenuté či mající charakter místních legend. Ve svém souhrnu tak tyto památky mají nezanedbatelnou funkci jak místotvornou, která vypovídá o historické topografii obce a je vyjádřením příslovečného genia loci, tak i kulturně historickou, která napomáhá současné generaci k sebeidentifikaci s historií místa, které je jejich domovem,“ říká Petr Klokočka z památkové péče Městského úřadu Otrokovice.

Jako první by se mělo své obnovy dočkat torzo Hložkova kříže, na kterém se začne pracovat už v příštím roce. Zároveň by mělo být také nejnákladnějším projektem, jeho opravy přijdou odhadem na 200 tisíc korun. Kromě křížů se budou opravovat taky sochy svatých Janů Nepomuckých – první v Kvítkovicích, druhá na náměstí 3. května. Jako poslední přijde na řadu konzervace kříže u silnice III/4973 v Kvítkovicích. Ta by měla v roce 2032 uzavřít celý rozvrh prací, které město vyjdou na více než milion korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x