Otrokovice si letos podruhé připomněly výročí narození Boženy Němcové

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE – V Otrokovicích si letos podruhé připomněli letošních 200 let od narození spisovatelky Boženy Němcové. K nejoblíbenějším dílům od Němcové patří Babička, Divá Bára, ale také její pohádky, řekla serveru Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.

Němcová se narodila v únoru roku 1820. V tomto týdnu o životě Boženy Němcové vyprávěla klientům otrokovického Senioru vedoucí Městské knihovny Otrokovice Radka Jarková. „Přednášku doplnila ukázkami z děl slavné spisovatelky a také její osobní korespondence,“ poznamenala mluvčí.

V týdnu se ale neuskutečnila k výročí narození Němcové první akce v Otrokovicích. Už v únoru přijela za žáky čtvrtých a pátých ročníků základních škol o Němcové besedovat spisovatelka a historicka Martina Bittnerová, která je autorkou povídek a popularizačních článků o významných českých osobnostech minulosti. O Němcové napsala knihu nazvanou Spisovatelky a Eros. Utajené životy velkých českých žen. Přízeň žáků si pak získala i prezentace nazvané Barunka – její skutečný příběh, z níž se žáci dozvěděli více o životě Barbory Novotné alias Boženy Němcové.

Spisovatelku si tak připomnělo více věkových kategorií. „Při přípravě harmonogramu přednášek a besed se zaměřujeme zejména na nejmladší generaci a podporu rozvoje její čtenářské gramotnosti. Nezapomínáme ale ani na seniory a každý rok zařazujeme přednášky i pro otrokovické Kluby důchodců a klienty Senioru,“ dodala Jarková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x