Otrokovice si připomenou své 60. výročí výstavou vzácných pohlednic

Ilustrační foto: TIC Otrokovice
OTROKOVICE – Rok 2024 je pro Otrokovice jubilejním 60. výročím od doby, kdy se původní vesnice dočkala povýšení na město. A právě tuto událost si v Otrokovicích připomenou výstavou historických pohlednic. Ta se návštěvníkům otevře už v pondělí, kdy v 16.00 hodin odstartuje její vernisáž.

V loňském roce dostalo město Otrokovice darem sice nevelkou, ale obrovsky hodnotnou sbírku historických pohlednic od pana Výskaly. Nejstarší z nich jsou z roku 1918, nejmladší potom z konce 70. let minulého století. Pohlednice, které byly dlouhou dobu ukryté před očima veřejnosti, velmi dobře dokumentují přelomovou dobu, kdy se z původně zemědělské obce stalo město Otrokovice.

„Byla jsem velmi překvapená, když za mnou pan Výskala neočekávaně přišel a předal mi tento velmi cenný dárek. Se vší skromností jen poznamenal, že u nás najdou pohlednice určitě lepší uplatnění než u něj doma. Některé kousky jsou opravdu nádherné. Zadní strany vypráví příběhy lidí, kteří je posílali, a kterým byly určeny. Zajímavé jsou také známky na pohlednicích. Až mě zamrazilo, když mezi vyobrazenými státníky byla i podobizna Adolfa Hitlera. Už na podzim se tak zrodila myšlenka naplnit slova pana Výskaly o lepším využití pohlednic a dát možnost široké veřejnosti opět nahlédnout na kousek historie našeho města. Výstavou bychom chtěli panu Výskalovi ještě jednou poděkovat za jeho dar. V letošním roce si také budeme při nejrůznějších příležitostech připomínat výročí povýšení Otrokovic na město a tato aktivita je krásným začátkem jubilejního roku,“ říká starostka Otrokovic Hana Večerková.

A tak vznikla výstava, která zavede návštěvníky do historie města prostřednictvím pohlednic. Lidem se otevře už toto pondělí, kdy ji zahájí vernisáž v 16.00 hodin. Pohlednice budou k vidění v prostorách budovy č. 1 na Městském úřadě Otrokovice.

„Aby byl tento pohled co nejúplnější, doplnili jsme sbírku pana Výskaly ještě o několik kousků ze sbírky pana Víta Marka dokumentujících zejména rozvoj Baťova,“ doplnil Petr Klokočka, organizátor výstavy a kronikář města.

Otrokovice simě měly díky firmě Baťa charakter města už od 30. let, ale místo města byly pořád vedeny jako vesnice.

„Otrokovice samotné, stejně jako sousední Kvítkovice, se v letech 1949–1954 dokonce staly jen pouhou městskou čtvrtí Zlína. Po této krátké epizodě a následném sloučení Otrokovic s Kvítkovicemi v roce 1960 však již bylo nad slunce jasné, že zmíněný paradox není dále udržitelný. V červnu 1964 byl Otrokovicím konečně přiznán statut města, přičemž bylo právně stvrzeno jen to, co bylo zřejmé již koncem třicátých let – Otrokovice jsou městem,“ uzavřel Klokočka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x