Otrokovice spustily další etapu regenerace sídliště Trávníky, přinese 62 nových parkovacích míst

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – Nová etapa revitalizace otrokovického panelového sídliště Trávníky přinese nová parkovací místa. Celkem jich má být 62. Kromě parkovací plochy se ale opravy dočkají taky přilehlé chodníky a komunikace. Se šestnáctimilionovou investicí otrokovické radnici pomůže Evropská unie, která přispěje 7,4 milionu korun.

Otrokovická radnice odstartovala druhou etapu regenerace panelového sídliště Trávníky. Tentokrát se úpravy týkají východního okraje sídliště v blízkosti domu s pečovatelskou službou na ulici Hlavní.

„Jedná se o výstavbu nových parkovacích ploch na volné travnaté ploše s návazností na stávající komunikace. Rovněž jsou řešeny navazující nové chodníky v trase stávajících s doplněním nového veřejného osvětlení, dešťová kanalizace s retenčními zasakovacími objekty a revitalizace zeleně,“ přiblížila starostka Otrokovic Hana Večerková.

Projekt Otrokovice – regenerace panelového sídliště Trávníky má za cíl postupně vyřešit existující problémy, které na sídlišti panují. Ty jsou seřazené podle důležitosti a priorit do několika plánovaných etap. Ty město realizuje podle svých finančních možností.

 „Sídliště v době jejich vzniku nebyla koncipována na dopravní zatížení, se kterým se potýkáme dnes, a to zejména v oblasti parkování. Aktuálně realizovaná etapa významně navýší kapacitu. V rámci výstavby přibyde 62 míst. Vybudováno jich bude celkem 82 z toho dvacet jako náhrada za stávající. V omezeném území sídliště je to významné navýšení,“ doplnila starostka Večerková.

Plánované stavební práce se ale neobejdou bez částečného omezení.  „V souvislosti s výstavbou dojde ke zrušení stávajících parkovacích stání u domu s pečovatelskou službou, kde vzniknou nová a na ulici SNP v místě sjezdu k nově budovanému parkovišti. Taktéž bude po celou dobu výstavby uzavřen přilehlý chodník podél staveniště,“ uvedl Aleš Doleželz odboru rozvoje města. Podle jeho slov musí lidé v místě počítat taky s pohybem stavební techniky na přilehlých komunikacích.

Aktuální etapa prací navazuje na ty předchozí. Přesněji na práce v ulici Kpt. Nálepky, kde došlo k rozšíření ulice, vybudování nových parkovacích míst, rekonstrukci chodníků, veřejného osvětlení a úpravu zeleně. Tehdy za to vše radnice zaplatila 9 milionů korun. Na ulici Kpt. Jaroše zase vznikla nová parkovací stání, opravila se silnice a chodníky mezi bytovými domy si prošly kompletní rekonstrukcí. Přibylo taky nové multifunkční hřiště s pryžovým povrchem a workoutové hřiště. Tato etapa vyšla na 14,3 milionu korun.

„Projekt Regenerace panelového sídliště Trávníky, který je rozložen do osmi etap, ve výsledku přinese přibližně 300 nových parkovacích míst. Ale neřeší jen to. Jeho součástí jsou zrekonstruované chodníky, komunikace, dětská hřiště, sportoviště i zeleň v okolí,“ zdůraznila otrokovická starostka.

--> --> --> --> -->