Otrokovice vyhlásily veřejnou sbírku na sochu Jana Antonína Bati

Jan Antonín Baťa (Foto: MěÚ Otrokovice)
OTROKOVICE – Otrokovice chtějí vytvořit důstojné pietní místo na připomínku Jana Antonína Bati. Do parku před Společenský dům město plánuje umístit jeho sochu, na kterou může přispět do veřejné sbírky i veřejnost, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Otrokovic Romana Pastuszková.

Jan Antonín Baťa realizoval většinu nedokončených vizí Tomáše Bati a tyto vize i sám aktivně rozvíjel a často překračoval. „Odkazem Jana Antonína jsou do značné míry i Otrokovice, na jejichž příkladu můžeme v malém vidět, jaká byla jeho úloha. Začátkem třicátých let dvacátého století zde zahájil přeměnu původně zemědělské obce na průmyslové město Tomáš Baťa a tím, kdo ji dokončil a z převážné většiny realizoval, byl ovšem již Jan Antonín Baťa,“ uvedla Pastuszková.

Město chce lépe uctívat památku. „Je nespravedlivé, že památku jeho staršího bratra Tomáše v Otrokovicích pravidelně při jeho výročí narození i úmrtí uctíváme a Jan Antonín zůstává v pozadí. Proto jsme se rozhodli nechat ztvárnit v podobné velikosti i Jana Antonína Baťu,“ vysvětlila starostka Otrokovic Hana Večerková.

Socha Jana Antonína Bati  bude podle mluvčí specifickým dílem. „Autor skulptury, akademický sochař Radim Hanke, je vzhledem ke své předchozí činnosti v současnosti jediným tvůrcem, který je schopen v požadovaném čase plastiku vytvořit, neboť je jediným sochařem v České republice a pravděpodobně i ve světě, který po roce 1989 již vytvořil a realizoval plastiky této osobnosti,“ připomněla Pastuszková pomník Tomáše a Jana Antonína Bati ve Zlíně nebo bustu Jana Antonína Bati zhotovenou pro jeho rodinu.

Dílo by mělo být hotové do konce roku 2021. „Dlouho jsme diskutovali, jaké pietní místo vytvoříme. Padaly návrhy jako busta nebo pamětní deska, která by se umístila například na budovu Společenského domu. Nakonec jsme se rozhodli pro sochu v podobné velikosti, jako má v Otrokovicích i Tomáš Baťa. Janu Antonínu Baťovi totiž vděčí Otrokovice za svou moderní tvář,“ uvedla starostka.

Město Otrokovice k tomuto účelu zřídilo veřejnou sbírku. Přispět na účet mohou jak jednotlivci, tak společnosti. Číslo účtu sbírky je 27-0222580207/0100. „S žádostí o příspěvek také aktivně oslovíme sousední Zlín a Nadační fond Jana Antonína Bati,“ uzavřela Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x