Otrokovice vyrazily do předjarního boje proti komárům. Jejich larvy hubí na Baťově

Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Otrokovická radnice se rozhodla využít aktuální vhodné klimatické podmínky k boji proti komárům. V uplynulých dnech provedla dva zásahy proti komářím larvám v zamokřených částech na Baťově.

V Otrokovicích již řadu let probíhá pravidelně postřik proti komárům v letních měsících. V letošním roce se město rozhodlo přidat ještě předjarní zásah proti larvám, který se aplikuje na zamokřené plochy, kde zůstávají vodní laguny a voda zde stojí delší dobu.

V uplynulých dnech proběhly dva zásahy na Baťově, ve vytipované ploše v blízkosti obydlené části města, a to v odlehčovacím korytu Moravy ve směru od lávky u přístaviště po silnici na Bělov, přiblížila Marie Zahradníčková z odboru rozvoje města.

Motorový postřik byl proveden tzv. larvicidem, bakteriálním přípravkem VECTOBAC. Jeho účinek je založen na dostatečném oživení bakterií, které likvidují larvy komárů a ti se pak nestíhají přemnožit.

Tento postřik se nedá aplikovat v létě, protože bakterie, která likviduje larvy komára, uhyne kvůli vyšší teplotě vody v kalužích a vodních lagunách,“ informovala tisková mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Výsledek boje proti komárům je tedy závislý na mnoha faktorech a všechno záleží hlavně na počasí. „Termín letošního prvního zásahu se oproti minulým letům proto posunul už na konec února, kdy se kvůli teplému a vlhkému počasí vytvořily příznivé podmínky pro líhnutí komárů,“ doplnila Marie Zahradníčková.

Podobné akce by se měly provádět několik let po sobě, což je také v souladu s postupem města.

Jde o to přerušit masivní kladení vajíček komárů, z nichž se od teplého jara či léta hojně líhnou larvy. Účinek postřiku by se výrazněji projevil při zásahu na větším území než jen na části katastru Otrokovic,“ poukazuje na potřebu plošného zásahu Marie Zahradníčková.

Ve stejném duchu by podle ní měly jednat i okolní obce, které mají na svém území vodní plochy a slepá ramena. Tím by se rozšířila likvidační zóna a nedocházelo by k množení komárů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x