Otrokovice zavedly opatření pro bezpečnější dopravu v Kvítkovicích

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE – Otrokovice přijaly za 30 tisíc korun opatření, která mají posílit bezpečnost v dopravě u rodinných domů v Kvítkovicích. Jsou tam zpomalovací prvky a zavedená zóna 30, řekla serveru Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Požadavek na zklidnění dopravy v lokalitě vzešel jak z komise pro místní část, tak od místních občanů. „Podnět ke zřízení zóny 30 vyplynul z požadavku občanů, se kterými jsme se dvakrát sešli na oficiálním jednání na radnici. Jedná se o opatření, které má podtrhnout charakter území zástavby rodinných domů, odradit řidiče, kteří si zkracují a urychlují průjezd kvítkovickou křižovatkou, a tím zklidnit lokalitu a udělat ji bezpečnější pro pěší a cyklisty,“ uvedla vedoucí dopravně-správního odboru otrokovické radnice Renáta Krystyníková.

Při instalaci bylo podle ní zohledněno rozmístění zpomalovacích polštářů. „Cyklisté mohou projet, ale u aut polštáře plní svou funkci, takže upozorňují na zpomalení a změnu dopravního režimu,“ objasnila Krystyníková.

Polštáře jsou hned na několika místech. „Zpomalovací prvky jsou v ulicích Hálkova, Nivy, Padělky, Dubnická a Napajedelská. Tyto dočasné zpomalovací polštáře zde budou do té doby, dokud nebudou nahrazeny stavebními,“ uvedla Renáta Krystyníková. Doplnila, že realizace bezpečnostního opatření vychází ze Strategie bezpečnosti silničního provozu města Otrokovice na období 2018 – 2025, dokumentu pojednávajícím o možnostech a způsobech snižování dopravní nehodovosti na území města a vedoucí k ochraně zdraví a životů občanů i návštěvníků. Zároveň koresponduje s plánem udržitelné městské mobility.