Otrokovická teplárna dokončuje stavbu kotle na zemní plyn

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - V otrokovické teplárně finišují práce na stavbě nového kotle na zemní plyn, který nahradí jeden kotel na uhlí. Serveru Zin.cz to řekla mluvčí Teplárny Otrokovice Jana Burešová.

S výstavbou plynového kotle K8 začala teplárna v roce 2018, vloni probíhala stavební a technologická část stavby a nyní se dokončují montážní práce. V březnu se poprvé zapálí a seřídí plynové hořáky, vysuší se vyzdívky. Před uvedením do zkušebního provozu se musí provést také profukování kotle i parovodu. „Díky tomu se odstraní všechny nečistoty po montáži a chemickém čištění,“ vysvětlil vedoucí investic Teplárny Otrokovice Pavel Švec.

První etapa čištění, profukování parovodu, se uskuteční od 2. března do 6. března mezi 8. a 11. hodinou. Během dne se udělá vždy jeden profuk, a to po dobu nejvýše dvou hodin. O měsíc později, od 30. března do 3. dubna, se budou opět jednou denně ve stejnou dobu provádět profuky plynového kotle K8.

Při profukování kotle budou pro maximální snížení hlučnosti vždy použity tlumiče, přesto může dojít ke krátkodobému zvýšení hluku v okolí teplárny. Hygienický limit ovšem bude dodržen s dostatečnou rezervou.