Otrokovický Samaritán nabízí lidem dluhové poradenství

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
OTROKOVICE - Už desátý rok funguje v Otrokovicích sociální služba Dluhové poradenství Samaritán, kterou poskytuje Charita Otrokovice. Blíže o ní serveru Zlin.cz referoval pracovník Charity Tomáš Bernatík.

„Deset let fungování poradny s sebou přineslo nejen obrovské množství lidských příběhů, v nichž se původně zoufalá situace podařila postupně změnit na naději v důstojný život bez dluhů, ale také poměrně zásadní změny v legislativě, týkající se oddlužení, exekucí a podobně,“ řekl Bernatík.

Po poslední takové změně – novele insolvenčního zákona – účinné od 1. 6. 2019 se pracovníci poradny setkali s velkým zájem klientů o vstup do oddlužení. Sepsat a podat návrh na povolení oddlužení však nemůže jen tak někdo. Tuto možnost má na základě akreditace podle zákona § 182/2006 Sb. služba Dluhového poradenství Samaritán stejně jako advokát, notář, soudní exekutor, nebo insolvenční správce. Ti však mají podání návrhu na povolení oddlužení zpoplatněno částkou 4 840 Kč s DPH u jednotlivce a 7 260 Kč s DPH u společného oddlužení manželů. Dluhové poradenství Samaritán tuto službu poskytuje, stejně jako jiné akreditované osoby, pro své klienty bezplatně. Byť není služba Dluhového poradenství Samaritán pouze úzce zaměřena na zpracovávání Návrhů na povolení oddlužení, lze bez obav říci, že právě o tuto činnost mají naši klienti největší zájem.

Že ne každý dlužník je vykuk, případně hlupák, který si za své neštěstí může sám, dokresluje i následující příklad pana Pavla.

Pan Pavel, muž středního věku, si půjčil na rekonstrukci družstevního bytu, ve kterém s manželkou bydleli. Po několika letech se však rozvedli a k rodinným potížím se přidali i vleklé zdravotní potíže, kvůli nimž musel opustit své zaměstnání a nakonec skončil v invalidním důchodu 3. stupně. Kvůli propadu příjmu nebyl Pavel schopen splácet původní půjčku, což řešil půjčkou novou. Takto se pokusil vytloukat klín klínem ještě v několika případech, než jej dluhová spirála zcela pohltila a nastoupilo exekuční vymáhání jeho dluhů. Pavlovi byly prováděny srážky z jeho invalidního důchodu, neboť jiný příjem neměl a on tak žil na pokraji chudoby, bez reálného výhledu na splacení svých dluhů. Nakonec se rozhodl obrátit na Dluhové poradenství Samaritán a po konzultaci s pracovníkem poradny se rozhodl vstoupit do oddlužení. Pracovník služby Pavlovi sepsal na základě dodaných dokumentů návrh  na povolení oddlužení, který byl soudem akceptován, a oddlužení bylo povoleno. Jelikož je dlužník invalidním důchodcem 3. stupně, je podle zákona brán jako osoba zvlášť zranitelná a délka jeho oddlužení je tak zkrácena z 5 let jen na 3 roky. Dlužník nyní sice stále žije na pokraji chudoby, neboť je mu stále sráženo z jeho invalidního důchodu, ale před sebou má naději na život bez dluhů po úspěšném absolvování procesu oddlužení.

„Pokud máte problémy s dluhy a chcete je řešit, obraťte se na pracovníka služby Milana Sedláře na tel. čísle 734 435 004, případně e-mailem na milan.sedlar@otrokovice.charita.cz a domluvte si konzultaci. Adresa poradny je tř. Tomáše Bati 1255, Otrokovice – Baťov,“ vzkázal veřejnosti Bernatík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x