Hasiči z Otrokovic zachraňují nejen životy, ale i životní prostředí. Chovají včely!

Foto: televize TVS
OTROKOVICE - Členové otrokovické požární stanice Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje zachraňují kromě lidských životů také naši planetu. Chovají totiž včely.

Být hasičem neznamená pouze bojovat s požáry. Zasahují také při dopravních nehodách, úniku nebezpečných látek, v případě živelních pohrom nebo při mimořádných událostech. Členové otrokovické požární stanice Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje však kromě lidských životů zachraňují ještě naši planetu. A to prostřednictvím chovu včel.

Myšlenka chovat včely vznikla tak, že já sám jsem si pořídil sad, kde mám včely. A vzhledem k tomu, že i u hasičské stanice sad byl, tak jsme to s kluky z naší směny dali dohromady. Už v tom jedeme dva roky, usmívá se otrokovický hasič Luděk Jurásek.

Péče o úly je sice náročná, ale jak říkají samotní hasiči – když koníček baví, nedá se počítat na čas. A ještě když je navíc výsledkem sladká odměna…

„Máme svůj Hasičský med! Letos jsme poprvé stáčeli ze třech včelstev. Vytočili jsme přibližně 40 kg medu. Letošní rok byl nadprůměrný, co se týče medové výnosnosti. Co jsem se dočetl, tak z jednoho včelstva není problém vytočit i 70 kg,“ dodává sympatický hasič.


Bez včel by převládly tzv. větrosnubné rostliny, které by vytlačily většinu ostatních rostlin. To by mělo za následek vymizení živočišných druhů, které jsou na tyto rostliny navázány. Proto jsou včely důležité pro zachování potravního řetězce lidí i zvířat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x