Ovocnáři nevěří vlastním očím. Úroda může být nejdříve v historii

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Třešně, višně, meruňky, hrušky, jablka, ba i "posvátné" švestky neboli trnky. To vše bychom letos na zahradách, zahrádkách i v sadech mohli podle renomovaných ovocnářů sklízet daleko dříve, než tomu bývá jindy. Jejich shoda platí u peckovin i bobulovin, tedy většího i drobnějšího ovoce.

Na to, že si příroda hraje hodně zrychlenou hru s těmi, kteří se jí coby pěstitelé věnují na zahradách, upozorňuje třeba Jiří Pecháček. Ten vede územní organizaci Českého svazu zahrádkářů v okrese Kroměříž a základní ve Chvalčově.

„Budu-li mluvit o oblasti Podhostýnska, pak je u nás prakticky vše vegetačně urychleno o dva, ale spíše o tři týdny. To znamená, zůstane-li téměř letní ráz počasí zachován, bude adekvátně tomu uspíšena například úroda angreštu, rybízu nebo borůvek,“ připomíná znalec a významný šlechtitel bobulovin.

Ještě zajímavěji hovoří v tomto ohledu Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

„Nejmarkantnější je předstih jednoznačně u jabloní. Naše současné propočty hovoří o tom, že je náskok až dvaceti pěti denní,“ upozorňuje na opravdovou anomálii.

Ale určitě to platí i v příbuzných komoditách.

„Podle všeho bychom měli nejdříve sklízet třešně, ranější odrůdy už před polovinou května. To je velmi brzy, paradoxně právě v časech, kdy velmi často přicházejí zmrzlí muži,“ dívá se jen o pár týdnů dopředu předseda s tím, že v případě zachování teplých dnů se daleko dříve dostane také na další peckoviny, což se týká i ve Zlínském kraji velmi často pěstovaných švestek.

Zajímavě pak zní pohled na věci pěstitelské u zpravidla vůbec nejdříve sklízených jahod. Na plantážích u Holešova má přebohaté zkušenosti s pěstováním Jaroslav Valenta.

„Jahody jsou v tomto směru specifické, vysazujeme letos jen jeden druh, nejde ovšem o ranou odrůdu a tak se domnívám, že na samosběr pozveme naše klienty zase někdy zkraje června, není to tedy nějaký zásadní rozdíl oproti minulosti,“ vypráví odborník.

„Ale pozor, pokud někdo pěstuje jahody pod fóliovníky, dočká se zřejmě letos sklizně velmi, převelmi brzy. První sladké plody mohou být k mání už v dubnu,“ nabízí další zajímavý názor předseda ovocnářů Martin Ludvík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x