Pacienti v Uherském Brodě mohou využívat domácí hemodialýzu. Jako první v regionu

Jaroslav a Dana Meszárosovi. Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Počet pacientů na domácí hemodialýze v posledních letech prudce vzrostl. Ještě před pěti lety jich v Česku byly dvě desítky, nyní je jich už osmdesát. Tuto možnost nabízí jako první v regionu také Dialyzační středisko v Uherském Brodě.

Metoda domácí hemodialýzy byla v Česku legislativně ukotvena a je plně hrazena ze zdravotního pojištění od roku 2015. Její princip je stejný jako na dialyzačním středisku. Jde o přístrojové mimotělní očištění krve, které si ale provádí sám pacient nebo člověk, který s ním žije v domácnosti.

Na rozdíl od klasické dialýzy na středisku, která se provádí zpravidla 3x týdně 4-5 hodin, lze domácí dialýzu provádět s vyšší frekvencí, obvykle 5x týdně po dvou až třech hodinách.

Dojížděním na středisko, chystáním a převlékáním stráví pacienti další 1-2 hodiny, takže se prakticky jedná o minimálně půldenní program. Úspora času a komfort je jednoznačně na straně domácí dialýzy. Navíc na laboratorních výsledcích vidíme i značné medicínské benefity,“ říká vedoucí lékařka dialyzačního střediska v Uherském Brodě Markéta Kratochvilová.

Domácí hemodialýzu využívá také dvaatřicetiletý Jaroslav Meszáros, kterému byl v jednom měsíci života diagnostikován reflux močových cest. Po několika operacích dospělo onemocnění v 18 letech k selhání ledvin. Za sebou už má dvě transplantace. Po každé z nich vydržela ledvina fungovat necelé 3 roky. Po selhání ledviny po druhé transplantaci chodil několik let na dialýzu na středisko. Nyní se už 8 měsíců dialyzuje doma.

Jarda byl první, kdo mě napadl, že by byla pro něho tato metoda vhodná. Je mladý a má statečnou a šikovnou maminku,“ říká primářka Markéta Kratochvilová.

Jeho maminka se začala na provádění domácí hemodialýzy školit na dialyzačním středisku v únoru tohoto roku. Předtím chodil po druhé transplantaci ledviny několik let na středisko. Nyní se už 8 měsíců dialyzuje doma.

Psychologicky nejsložitější bylo přijmout odpovědnost za průběh dialýzy a do jisté míry za synovo zdraví. Prakticky nejsložitější je zavedení jehly do cévního přístupu na synově ruce. I když to nebylo na začátku jednoduché, určitě bych do toho šla znovu, protože teď žijeme úplně jiný život,“ vysvětluje maminka Jardy Dana Meszárosová.

Přístroj automaticky odesílá do lékařova e-mailu údaje o krevním tlaku, stahování vody, ale i další důležité informace z průběhu léčby. Lékař report projde a když není s výsledky spokojen, kontaktuje pacienta.

Za celých těch 8 měsíců, co je Jarda v režimu domácí hemodialýzy, se nevyskytla žádná závažná komplikace. Myslím, že pro pacienta je velmi důležité, že na telefonu má prakticky 24 hodin k dispozici zdravotníka, který je v případě jakékoliv komplikace připraven s radou nebo i osobní asistencí,“ vyjmenovává primářka Markéta Kratochvilová.

Medicínských benefitů domácí hemodialýzy je hned několik. Pacienti jsou po ní méně unavení, více jim chutná a lépe se jim dýchá. A hlavně – dialýza už jim neřídí život, ale oni si řídí dialýzu. Tím vším se pacientům zvyšuje kvalita života.

Předtím jsem jezdil třikrát týdně na dialýzu a neměl jsem moc času, díky domácí léčbě se to totálně změnilo. Nyní dialyzuji pětkrát týdně tři hodiny a mám více času na své koníčky. Jsem čilejší a celkově je to více fajn. Má to jen samé výhody,“ popisuje svou zkušenost s domácí hemodialýzou Jaroslav Meszáros.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x