Paliativní tým Baťovy nemocnice představí svou práci na dnu otevřených dveří

Pacientům pomáhá taky nemocniční kaplanka, foto: KNTB
ZLÍN – Speciální paliativní péče se v nemocnicích stává nezbytnou součástí péče o pacienty se závažným onemocněním. V Krajské nemocnici T. Bati funguje už pět let a odborníci v tomto oboru se snaží své zkušenosti předávat na akcích pro odborníky i laiky. Jednou z nich bude taky Den otevřených dveří Podpůrného a paliativního týmu KNTB, který se koná už toto úterý.

Podpůrný a paliativní tým Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně chce svou práci přiblížit jak odborníkům, tak laikům, předat jim své zkušenosti a taky poradit, jak pomáhat lidem na sklonku života. Proto taky už toto úterý pořádá v 10. pavilonu nemocnice den otevřených dveří. Návštěvníci budou moci přijít kdykoliv od 11.00 do 15.00 hodin.

„Přijít může kdokoliv z odborné či laické veřejnosti, přímo na místě se dozví specifika naší práce, zodpovíme dotazy, ukážeme návštěvníkům, s čím a jak pracujeme,“ popisuje průběh akce vedoucí Podpůrného a paliativního týmu KNTB Alena Kočendová.

Připravený je taky specializovaný program. „Pro zájemce máme připraveny dva workshopy, jeden se týká praktických rad při doprovázení umírajících, druhý doprovázení pozůstalých. O workshopy je velký zájem, jejich kapacitu už máme plnou,“ dodává Kočendová.

Podpůrný a paliativní tým, spolu s příslušnou ambulancí, se stará nejen o onkologické pacienty, ale taky o pacienty napříč jednotlivými odděleními krajské nemocnice. Jsou to například kardiologie, neurologie, plicní oddělení nebo některé chirurgické obory.

„Naším cílem také je, aby se paliativní péče v krajské nemocnici dostala více do povědomí a byla zahájena včas. Mnoho lidí si pod pojmem paliativní představuje, že je to péče o pacienta, který za pár dní zemře. Takhle to ale není. Můžeme se starat mnohem déle, a život mu díky naší péči i prodloužit,“ říká Kočendová.

Kromě dne otevřených dveří je v plánu taky konference Paliativní péče v nemocnici. Ta se uskuteční 25. dubna a jejím cílem je pomoci integrovat paliativní péči do každodenní praxe. I tentokrát se na ni mohou přihlásit jak odborníci, tak i laici, kteří se o toto téma zajímají.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x