Památník T. Bati v sobotu 130krát změní svou podobu

foto: Petr Willert
ZLÍN – Památník Tomáše Bati ve Zlíně připravuje na sobotní večer velké světelné představení. Historická budova tak připomene výročí 130 let od založení firmy Baťa, které připadá na 21. září. Svůj vzhled změní celkem 130krát s tím, že první barvy se rozzáří v 19 hodin.

Firma Baťa slaví 130 let od svého založení. Toto výročí spadá na 21. září a zlínský Památník Tomáše Bati jej oslaví poutavou světelnou show, během které se budova zahalí do barev, které se symbolicky změní 130krát.

„Firma Baťa hrála v historii města Zlína zásadní roli. Ke konci 19. století měl Zlín necelých tři tisíce obyvatel. V roce 1932, kdy Tomáš Baťa zemřel, už počet přesáhl dvacet šest tisíc, a to právě díky rozvoji Baťových závodů. Výročí nám tuto historii připomíná a současně ukazuje na mimořádnost osobnosti Tomáše Bati, který o město pečoval od roku 1923 z pozice starosty,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury a školství Martina Hladíková.

„Účel památníku je ideový. I proto chceme významná data a události připomínat spíš uměleckým pojetím než texty a výstavními panely. Držíme se myšlenky autora stavby Františka Lýdie Gahury, který o památníku mluvil mimo jiné jako o svítící vitríně. Vnášíme sice do prostoru něco nového, ale přitom zachováváme jeho charakteristickou jednoduchost,“ doplnila vedoucí památníku Magdaléna Hladká.

Podle organizátorů ocení barevnou připomínku hlavně fotografové a uživatelé sociálních sítí, kde jsou fotografie z podobných událostí velmi populární. Akci si ale může užít úplně každý, i když v ruce zrovna nedrží foťák nebo mobil. Stačí zkrátka jen přijít k budově památníku. První barvy se na něm rozsvítí už v 19:00 hodin večer a budou zářit zhruba do 21:30 hodin.

 „V případě nepříznivého počasí prosíme účastníky, aby si ověřili na webu nebo sociálních sítích památníku, že akce není zrušena,“ dodala v návaznosti na povodňovou situaci z minulého víkendu Magdaléna Hladká.