Památník Tomáše Bati je nejlepší proměnou 2020/2021

Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Foto: pamatnikbata.eu
ZLÍN – Památník Tomáše Bati se stal celkovým vítězem internetového hlasování celorepublikové ankety Má vlast cestami proměn. Zlínský architektonický skvost obstál v konkurenci dalších 117 proměn z České republiky i Slovenska a oslovil neuvěřitelných 18 480 hlasujících.

Ve 12. ročníku soutěže Má vlast cestami proměn mohli lidé vybírat mezi klasickými památkami, jako jsou třeba hrady a zámky, a mezi novějšími budovami, např. nádražími či obecními úřady, drobnými stavbami i velkorysými úpravami krajiny. Do hlasování o nejlepší proměnu 12. ročníku výstavy se od června 2020 do konce dubna 2021 zapojilo 60 455 hlasujících, z toho 18 480 hlasů putovalo zlínskému klenotu, a zajistilo tak jeho prvenství. Na druhém místě se umístila Krajinná opatření ve středočeských Choťovicích a třetí příčku obsadila obnova pláště kostela sv. Terezie v Lesné.

Ráda bych poděkovala všem hlasujícím za vyjádření jejich přízně. Vítězství Památníku Tomáše Bati ve veřejné anketě o nejzdařilejší obměnu je především oceněním všem tvůrcům. Počínaje autorem, přes nositele myšlenky až po realizátory náročného projektu. Všechny tři vítězné proměny charakterizují citlivý přístup k vlastní energii místa a současně aktivní zapojení veřejnosti,“ uvedla Eva Ryndová, vedoucí odboru kultury a památkové péče města Zlína, jež má Památník v gesci.

Tím letošní ročník soutěže ještě nekončí. O vítězi bude rozhodovat také odborná porota architektů pod vedením Josefa Pleskota. „Potvrdí-li se prvenství Památníku, bude to ještě krásnější pocta a motivace pro realizaci myšlenek jevících se zpočátku jako nezdolatelné,“ dodala k úspěchu vrcholného díla funkcionalistické architektury Ryndová.

Památník Tomáše Bati je považován za perlu světového funkcionalismu. Mimořádná stavba architekta Františka Lýdie Gahury z r. 1933 prošla v průběhu 20. století řadou změn, které popřely původní záměr autora. Město Zlín dlouhodobě usilovalo o obnovu této architektonické ikony do její původní čisté krásy, což se nakonec podařilo. Na návštěvníky čeká mimořádný zážitek umocněný věrnou maketou Baťova osudného letounu Junkers F-13ge, jež je důmyslně instalován tak, že vytváří dojem zastavení stroje v letu. Unikátním prvkem interiéru je také schodiště ve tvaru písmene Z – Zlín.

Díky aktuálnímu rozvolnění mohou zájemci po necelých sedmi měsících do Památníku opět zavítat. Budova bude v souladu s mimořádnými opatřeními otevřena od čtvrtka 13. května vždy v čase od 10 do 17 hodin (kromě pondělí).

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x