Památník Tomáše Bati získal ocenění v Senátu. Okouzlil veřejnost i odborníky

Foto: Památník Tomáše Bati
ZLÍN – Obnova Památníku Tomáše Bati získala první místo v hlasování veřejnosti a obdržela rovněž cenu odborné poroty v celostátní soutěži „Má vlast cestami proměn – Příběhy domova“. Před několika dny obdrželi zástupci města Zlín a této historické památky oficiální ocenění na půdě Senátu Parlamentu České republiky.

V Hlavním sále Valdštejnského paláce se na slavnostním setkání vítězů národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn dočkal obnovený Baťův Památník ocenění od představitelů Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a od spolku Cestami proměn.

Pro mě osobně bylo převzetí takto významného ocenění pro Památník velká pocta a zároveň hnací motor do další usilovné práce. Vážíme si toho, že v konkurenci tolika úžasných proměn napříč naší vlastí dala široká veřejnost nejvyšší počet hlasů právě zlínskému Památníku Tomáše Bati,“ řekla vedoucí Památníku Tomáše Bati Dana Macourková.

Projekt obnovy Baťova Památníku byl spolu s dalšími 118 proměnami z ČR a Slovenska přihlášen do národní soutěže v letech 2020-2021. Lidé mohli volit mezi klasickými památkami, jako jsou třeba hrady, zámky, dále mezi novějšími budovami jako např. nádraží či obecní úřady, nebo drobnými stavbami i velkorysými úpravami krajiny.

Největší ohlas u veřejnosti vzbudil právě Památník Tomáše Bati. Zlínský klenot zvítězil nejen ve veřejném internetovém hlasování, ale získal i cenu odborné poroty tvořenou členy České komory architektů a památkářů pod vedením architekta Josefa Pleskota.

Město Zlín dlouhodobě usilovalo o obnovu Památníku Tomáše Bati do původní podoby. Tento počin se zdařil po precizní dvouleté rekonstrukci pod odborným dohledem architekta Petra Všetečky, kdy mohl být Památník slavnostně otevřen veřejnosti v květnu 2019. Získaná ocenění jsou pro naše město poctou a tohoto uznání si velmi vážíme,“ uvedla Martina Hladíková, náměstkyně primátora města Zlín, v jejíž kompetenci je mimo jiné i oblast kultury.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x