Paralympijské hry v Pekingu startují. Barvy Zlína bude hájit hned sedm sledge hokejistů

Zlínští slede hokejisté v barvách rodného Slovenska. Na snímku zleva: Slavomír Ferenčík, Martin Joppa, Marian Ligda, Dávid Korman a Róbert Turic. Foto: Igor Kupco
ZLÍN – Start paralympijských her v Pekingu se kvapem blíží, zlínský sledge hokejový tým na ně vyslal nejvíce hráčů ve své historii, pod pěti kruhy se představí hned sedm hráčů z kádru SHK Lapp.

Česko bude v Číně reprezentovat Zdeněk Hábl s Davidem Palátem, kteří se představí už na svých čtvrtých zimních hrách. Naopak premiéru si pod pěti kruhy připisuje Slovensko s pěti zlínskými hráči.

Velký sportovní svátek čeká Slavomíra Ferenčíka, Martina Joppu, Mariana Ligdu, Dávida Kormana a Róberta Turice.

Zlínský region bude mít svého zástupce také v pruhovaném dresu, tím je sudí Jan Vaněk.

Jak Česko, tak Slovensko jsou navíc ve skupině B spolu a poprvé se tak tyto dva týmy utkají na vrcholné akci. K nim se přidá Itálie a Čína. Systém turnaje není v tuto chvíli úplně jistý, neboť jen před pár hodinami rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor v reakci na okupaci Ukrajiny o vyřazení ruských a běloruských sportovců, čímž tak ze sledge hokejového turnaje odpadl ruský celek,“ uvedl zástupce zlínského klubu Jakub Kudláč.

Češi v přípravě vyhráli s Jižní Koreou 4:3 a padli s Kanadou 0:6, Slovensko žádný zápas před startem turnajem nehrálo.

Po příletu jsme si museli zvykat na změnu času, všichni jsme se budili v noci, že už je ráno,“ popisoval například sedmihodinový posun kapitán Zlína a Slovenska Marian Ligda.

Jinak si týmy budou muset zvyknout na poměrně jiný stadion, než se nachází v tuzemsku. „Led alespoň v tréninkové hale je výborný. Z domů jsme zvyklí na mnohem horší ledy. Stejně tak je tady o dost větší teplo, rychlé mantinely. A hlavně se hraje na úzkém hřišti, to si ale myslím, že by nám mohlo vyhovovat,“ míní Ligda s tím, že Slovensko si na své první paralympiádě klade postupné cíle.

Hrát se bude na Indoor Stadium s kapacitou 18 tisíc diváků, vzhledem k přísným covidovým opatřením ale bude divácká účast velmi nízká.

Zápasy Česka můžete sledovat živě na kanálech České televize (sport/ČT3), duely Slovenska pak bude vysílat slovenský kanál RTVS Sport.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x