Park Komenského zdobí nové sochy. Osvědčený umělec tentokrát vsadil na koně z bronzu

ZLÍN – Park Komenského ve Zlíně zdobí po dvou letech nové sochy. Soubor bronzových šelem, žraloků a stylizovaných lidských postav byl nahrazen třemi bronzovými plastikami samostatných koní. Sochy opět pocházejí z dílny pražského sochaře a vysokoškolského pedagoga Michala Gabriela.

Instalace soch proběhla dnes 13. listopadu, nové skulptury zůstanou na ploše tzv. vnějšího oválu parku Komenského až do listopadu příštího roku.

Michal Gabriel použil při tvorbě nevšední techniku. Jedná se o bronzové odlitky se souvislou strukturou prohlubní, které vytvářel skořápkami od vlašských ořechů. Vypůjčené sousoší nahradí současnou instalaci na stejném místě, přičemž půjde o třetí variantu sousoší v pořadí. V roce 2021 se jednalo o soubor s názvem MISE, loni se sousoší změnilo a doplnilo žraloky,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu a školství Martina Hladíková.

Gabrielova díla mají ve Zlíně ohlas odborné i laické veřejnosti. Vůbec poprvé zde pod širým nebem vystavoval už v roce 2019. Tehdy před zámkem instaloval sedm metrů velkého a šest a půl tuny těžkého kovového žraloka.

Dotýkat se vystavených děl není zakázáno, ale jejich poškození je trestným činem. Na sochy a jiné umělecké instalace je rovněž zakázáno vstupovat,“ upozorňuje veřejnost tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x