Park zámku Kinských se dočká obnovy zeleně téměř za pět milionů

Park zámku Kinských (Foto: MěÚ Valašské Meziříčí)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Park zámku Kinských ve Valašském Meziříčí čeká obnova zeleně skoro za pět milionů korun. Skoro 200 stromů se dočká odborného ošetření a v plánu je i výsadba více než 150 nových dřevin, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Zámecký park je od roku 1964 spolu se zámkem Kinských chráněný jako kulturní památka. Vlastníkem je Zlínský kraj. Město podle Mikuše ve spolupráci s odborníky i zástupci Národního památkového ústavu pravidelně pečuje o zeleň a dřeviny, které jsou největší hodnotou parku. „Zámecký park tvoří zelené srdce našeho města. Proto jsme nechali vypracovat dendrologický průzkum, který k ošetření vytipoval 188 stromů. Dalších 51 stromů je pak nezbytné vymýtit kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. Zároveň však počítáme s výsadbou 57 nových stromů a 98 vzrostlých keřů,“ řekla místostarostka Yvona Wojaczková.

Zastupitelé v září rozhodli, že projekt s předpokládanými náklady 4,7 milionu korun zařadí do rozpočtu na rok 2021. „Požádali jsme také o dotaci ze Státního fondu životního prostředí – Operační program životní prostředí pro období 2014-2020, která by mohla činit téměř 2,3 milionu korun. Zbývající náklady by pak uhradilo město. Tato údržba zeleně v zámeckém parku je nezbytná k zachování vysoké hodnoty celého areálu,“ objasnila Wojaczková.

Práce by měly začít už v lednu 2021. „S ohledem na vegetační klid proběhne do konce března také kácení rizikových dřevin. Hlavními cíli projektu je zajištění provozní bezpečnosti dřevin v Zámeckém parku u zámku Kinských, stabilizace zdravotního stavu jednotlivých dřevin, zvýšení jejich funkční a estetické hodnoty a zachování velice hodnotných vzrostlých stromů,“ řekl Tomáš Kunc, referent odboru komunálních služeb valašskomeziříčské radnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x