Pavel Krupař: pomoc lidem z Ukrajiny. To je přece normální

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zrovna doprovázel dvě ukrajinské kamarádky ve zlínském informačním centru pro uprchlíky. Bylo potřeba vyřídit novým "členkám rodiny" doklady a pomoci s prvními kroky u nás. Jenže Pavel s manželkou v první den provozu centra ve zlínské nemocnici jako mnozí další nepochodili. Byl takový nával, že policisté a úředníci museli odkázat zájemce na další den. Nakonec se dobrá věc podařila.

Dvěma ukrajinským mladým ženám Ale a Olhe i malému Artmeovi pomohli s doklady přímo na zlínské cizinecké policii.

Společný příběh lidí z Kroměříže a Svaljavy na Zakarpatské Ukrajině patří do dnešních dnů. Je velmi zajímavý.

„Před časem mi partneři těchto dvou dívek pomáhali na stavbě rodinného domu, spřátelili jsme se a teď jsme jim nabídli pomoc. Oba pracují v Čechách, stovky kilometrů odsud, já jsem měl volný prázdný byt, a tak jsme si řekli, že by holky mohly k nám. Ala čeká rodinu, mimochodem moje žena Jana ve stejném termínu v květnu také. I tohle nás spojuje. Olha přijela i s pětiletým Artemem,“ vypráví Pavel.

Během pár hodin neuvěřitelně zafungovala pomoc mladým ženám v nouzi.

„Od půl sedmé od rána do devíti do večera k nám do Postoupek mířila široká vlna pomoci. Díky skvělým lidem je už byt vybavený a holky s malým tam mohou slušně žít, co bude dál, to se uvidí,“ oceňuje pomoc neznámých lidí pan Pavel.

Jako perličku přidává i to, že malému ukrajinskému klukovi namalovaly děti ze sousedství obrázky a v devět večer přijela paní s čerstvými bramboráky.

„Minimálně, ale přece, se našli i lidé, kteří tvrdí, že když jsem si je přivezl, tak si mám také sám pomoci,“ konstatuje Pavel, že se pod skrytou identitou na sociálních sítích najdou i lidé, kteří ho naopak svým přístupem zarmoutili.

Pavlovi a jeho rodině moc děkuje Ala.

„Jsou to moc dobří lidé, za to, jak nás přijali, jim patří veliký dík, ani to neumíme pořádně vyjádřit. Těšíme se, že nám Pavel ukáže Kroměříž, je to určitě krásné město, když v něm žijí tak báječní lidé.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x