Pavel Krupař: už je nás o dvě víc

Foto: zlin.cz
ZLÍN, KROMĚŘÍŽ - Rodina Krupařova z Postoupek, což je místní část Kroměříže, byla mezi prvními, která nabídla otevřená srdce a nezištnou pomoc běžencům z Ukrajiny. Pavel Krupař tehdy informoval nejen o tom, že s pomocí dobrých lidí připravili bydlení pro dvě ukrajinské mladé ženy a tehdy jednoho šikovného kluka Artema, ale i o tom, že se na svět chystají hned dva nové životy.

A po pár týdnech je to tady. Ukrajinská maminka Olha porodila holčičku Anhelinku.

Pavlova manželka Jana už pár dnů předtím přivedla na svět také dívenku a malá Natálka se tak spolu s tátou i mámou raduje ze sestřičky Sofie.

Krupařovi se tak vlastně dočkali jedné velké rodiny, do níž můžeme počítat i druhou ukrajinskou mámu Alu, která k nám přišla brzy po vypuknutí válečného konfliktu už s pětiletým synem Artemem.

„Ala si už našla práci, klučík chodí do školky v Kroměříži, ještě zkoušíme změnu, aby se dostal přímo k nám do Postoupek a měl blíž domů a k mamince,“ vypráví Pavel.

Celý příběh běží dál, Pavel připomíná, že se vše seběhlo zajímavě, když se seznámil s oběma ukrajinskými tatínky, kteří teď pracují v Brně, v době, kdy mu pomáhali při opravě rodinného domu. Pak, když vypukla válka, reagoval na prosby o ubytování jejich blízkých.

Krupařovi byli oběma Ukrajinkám oporou od samého začátku, zkraje března patřily mladé ženy k prvním klientům Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině ve zlínské nemocnici.

Tím podle posledních informací prošlo od 3. března přes 9000 lidí.

„Samozřejmě, že po náporu v předešlých týdnech počet zájemců o pobyt u nás klesá, teď jde spíše o desítky lidí denně,“ připomíná aktuální stav Michal Čechmánek ze zlínského Krajského úřadu, který má koordinaci běženců v popisu práce.

„Do práce se dosud zapojilo ve Zlínském kraji podle údajů zaměstnavatelů asi 1 600 lidí,“ dodává ředitelka zlínského Úřadu práce Miriam Majdyšová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x