Petr Kavalec skončil jako primář chirurgie. Teď bude předávat zkušenosti mladším

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - S koncem roku skončil na postu primáře chirurgie Uherskohradišťské nemocnice zkušený operatér Petr Kavalec. V nemocnici ale zůstává dál – operuje a předává zkušenosti mladším kolegům.

V Uherskohradišťské nemocnici už téměř 40 let působí na oddělení chirurgie doktor Petr Kavalec. Postupně se z řadového lékaře propracoval až na post váženého primáře. Začátky v roce 1982 ale nebyly jednoduché.

Tehdy bylo Uherské Hradiště škaredé město. To, co se s ním stalo za posledních 40 let, je úžasné. Roky 1989 a 1990 byly velkým zlomem jak pro město samotné, tak nepochybně i pro místní zdravotnictví,“ zavzpomínal na léta minulá dnes už bývalý primář chirurgie Petr Kavalec.

Primářem se stal na podzim roku 2001 a s malou přestávkou jím byl dlouhých 20 let. Je zastáncem výborné operační techniky a zasloužil se o zavedení miniinvazivní laparoskopické chirurgie. Za své působení zachránil život tisícům lidí.

Když jsem se díval do historie hradišťské chirurgie, spočítal jsem, že jsem byl třetím nejdéle sloužícím primářem z celé té plejády významných chirurgů, kteří zde působili,“ usmíval se Kavalec.

Svou kariéru na postu primáře ukončil na vlastní žádost 31. prosince 2021. V nemocnici ale zůstává i nadále – operuje a předává zkušenosti svým mladším kolegům. Vychoval zde i svého nástupce, kterým se stal Michal Ferenec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x