Plné bagy štěstí i slz. Nervy rodičů a trenérů, křik, úleva, poháry… a skvělý tenis mladších žáků

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Čtyři dny žil Zlín velkým malým tenisem. Tenisový klub Zlín je osvědčeným a tradičním pořadatelem mistrovství republiky družstev mladšího žactva do dvanácti let. Právě tady na Vršavě to byla čtyřdenní přehlídka toho úplně nejlepšího, co nabízí nejen český mládežnický tenis v této kategorii. V řadě týmů totiž nastoupily také naděje ze zahraničí, a kdo měl čas a chtěl, viděl přehlídku úžasných talentů.

Samozřejmě, že tradiční akcí prošly v minulosti dnešní největší hvězdy českého dospělého tenisu. Tak jako mnohé jiné i dvě wimbledonské vítězky Barbora Krejčíková či Markéta Vondroušová, ale také Petra Kvitová.

„Ve Zlíně už máme tuhle akci tradičně a je vlastně stoprocentní, že právě tady vidíme v rozpuku budoucí účastníky a účastnice grand slamů, velkých týmových soutěží mužů i žen,“ vypráví ředitel mistrovství a předseda zlínského klubu Jan Macharáček.

Čtyři dny se na Vršavě rozléhaly nejen dětské, ale i trenérské hlasy, křik, radost i smutek. Prostě sport. A bitvy o ceněný titul.

„Ty emoce k tomu samozřejmě patří, patřit budou a také už poměrně dávno patřily,“ vypráví Jiří Novák starší, léta špičkový rozhodčí a před lety například i vedoucí týmu do dvanácti let, kde hrál i jeho syn Jiří, později slavný tenisový plejer.

Tradice tohoto mistrovství je dlouhá. Novák hovoří o letech ještě těsně před revolucí v roce 1989.

„Jasně, že si to pamatuji, tehdy jsme měli velmi silný ročník 1975 a už tehdy bylo naše město, byť tedy s jiným názvem, na špičce mládežnického tenisu, jistě i díky tomu, že se tu tehdy vytvořilo Vrcholové středisko mládeže, které koncentrovalo talenty ze širšího okolí,“ dodává čestný člen zlínského tenisového klubu.

S organizací hry i pobytu dvanácti týmů (v základní části) a pak následně osmičky těch, kteří si to v play off rozdají o titul, je samozřejmě spousta práce. Mimo jiné tyhle rostoucí hladové a žíznivé krky nasytit a napojit, ale i to se povedlo.

Finálový souboj svedl dva naše superšpičkové kluby. Po velikém boji udolala pražská Sparta Prostějov 5:4.

„Tenis, který tu byl k vidění, svědčí o tom, že je tento sport vnímán nejen u nás, ale především v Evropě a vůbec ve světě jako výstavní skříň českého sportu,“ říkal například při pohledu na skvělé výkony kluků i děvčat do dvanácti let pozorovatel Jiří Strnad.

„Já bych se do věkové kategorie do dvanácti let vešel už více než šestkrát, ale klidně řeknu, že hraji s kamarády ze skupiny dříve narozených zvané Morning Birds se stejným zápalem a chutí. Jen, co se umění s raketou týče, tak si myslím, že bychom proti těmto talentům neuhráli ani jedinou hru,“ smál se nezdolný tenista.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->