Ploštinu o prázdninách navštívily tisíce lidí. O památník válečné tragédie mají zájem i rodiny s dětmi

Foto: MJVM
PLOŠTINA – I když byla otevřena teprve před pár měsíci, už teď je jasné, že se na turistické mapy Zlínského kraje zapíše výrazným písmem. Řeč je o národní kulturní památce Ploština, která se o prázdninách těšila velkému zájmu návštěvníků.

Podobně jako řada jiných destinací, i národní kulturní památka Ploština hodnotí uplynulou prázdninovou sezónu. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je správcem Ploštiny, může být spokojeno, protože zájem o tento obnovený bod na turistických mapách byl mimořádný.

NKP Ploština připomíná tragické události 2. světové války, při nichž zemřelo rukou nacistů 28 osob a zdejší vesnice byla vypálena. Poválečný areál zahrnující památník obětem, kapli, expozici a amfiteátr čekal na obnovu dlouhá desetiletí. Léta plánování a různých záměrů ukončila rozsáhlá rekonstrukce a vybudování velkorysého návštěvnického centra s moderní expozicí, které se otevřely veřejnosti v dubnu letošního roku.

S koncem prázdnin můžeme konstatovat, že letní sezóna splnila naše očekávání,“ říká vedoucí střediska Ploština Radka Brtišová. „Evidujeme přes osm tisíc fyzických návštěvníků, což je na místo s ne právě oddechovou tematikou příjemným překvapením. Potěšilo nás, že si Ploštinu často zvolily za cíl rodiny s dětmi, střídaly se tu ale návštěvy všech věkových skupin,“ dodává Brtišová.

Mezi zvlášť milé návštěvy lze nepochybně zařadit Anitu Moravec Gard, vnučku generála Moravce, nebo Vlastu Tkadlecovou, neteř Josefa Valčíka. Díky nim a díky stovkám dalších, kteří navštívili expozice Tragédie na Ploštině a Nová Ploština, čteme ze stránek návštěvní knihy, z emailů či facebooku spoustu vzkazů, v drtivé většině pozitivních. „Děkujeme za silný zážitek – Fantasticky pojaté – Děsivé, ale pravdivé, nádherně zpracované – Dechberoucí… slzička nejedna ukápla – Je důležité nezapomínat!“

Konec prázdnin ale rozhodně neznamená pro pracovníky NKP Ploština konec práce. „Od září začneme nově nabízet také lektorské programy pro školy,“ říká Pavel Hrubec, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je správcem Ploštiny. Toho doplnila také radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová: „Záměr přivést na Ploštinu děti a mládež byl jedním z pilířů celého projektu. Všichni cítíme, že je třeba stále a s ještě větší naléhavostí poukazovat na hrůzy, které skutečná válka – ne ta na počítači – umí,“ řekla Fišerová.

Komplex na Ploštině nabízí kromě silného historického příběhu také příjemné zázemí, které lze přizpůsobit potřebám zmíněných lektorských programů, ale i seminářů a konferencí. I to je jedna z cest, jak udržet do budoucna Ploštinu živou a zajímavou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x