Po letech bylo schváleno Memorandum o spolufinancování sociálních služeb na Vsetínsku

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vsetín)
VSETÍN - Po šesti letech usilovné práce je schváleno Memorandum o spolufinancování sociálních služeb na Vsetínsku. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Memorandum je reakcí na analýzu a vývoj v oblasti financování sociálních služeb a s tím spojenou administrativní náročnost. Administrativa zatěžuje malé obce i poskytovatele, požadavek na sdružení a zjednodušení administrativy byl vyslyšen. Vzniklo Memorandum o spolupráci v ORP Vsetín, jehož účastníci jsou momentálně Sdružení obcí Hornolidečska, Sdružení obcí Mikroregionu Střední Vsetínsko a obec Janová z Hornovsacka.

„Reagovali jsme na vývoj situace. Memorandum je začátkem spolupráce Vsetína a okolních obcí na poli financování sociálních služeb. Starostové obcí jsou uvědomělí, vidí, že je potřeba myslet i na seniory a ostatní, kteří sociální služby potřebují. Díky systému, jenž vznikne, budou mít zastupitelé obcí vyřešenou otázku poskytnutí služeb a finančního příspěvku na služby za jejich občany,“ sdělila vsetínská místostarostka Simona Hlaváčová a připomněla skutečnost, že nastavování systému spolufinancování je výsledek více než šestileté práce.

„Věci nejsou jednoduché i z toho důvodu, že se na systému domlouvá více obcí a to znamená, že jakýkoli dokument včetně Memoranda musí být schválen ve všech zastupitelstvech, které se do systému připojují. Vše musí být v rámci platné legislativy. Některé obce také využijí naši nabídku metodické podpory a odborné asistence,“ dodala vedoucí vsetínského sociálního odboru radnice Anna Blechová.

„První, kdo schválil Memorandum, byl Vsetín a obce Janová a Valašská Polanka, kde zasedala zastupitelstva ve středu 11. prosince. Město Vsetín podporuje vyšší dostupnost sociálních služeb, k tomu přispěje i nastavený systém spolufinancování,“ doplnila Hlaváčová.

Podle vyjádření právníka Karla Zusky, člena expertního týmu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro financování sociálních služeb, je otázka spolufinancování sociálních služeb ze strany obcí vysoce aktuální v řadě regionů. Zejména malé obce volají po vytvoření systému, který by jim umožnil sociální služby kofinancovat, avšak zároveň je nezatížil přemírou administrativy a potřeby najímání externích odborných služeb, na něž nemají potřebné zdroje. Téma je dokonce předmětem analýzy, kterou MPSV v současné době zpracovává v rámci projektu Zajištění podpory střednědobého plánování sociálních služeb na krajské úrovni, kdy je mimo jiné zmiňován příklad iniciativy ORP Vsetín k vytvoření vhodného modelu spolupráce obcí při financování sociálních služeb.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x