Po střelbě v Baťově mrakodrapu krajský úřad zpřísňuje opatření. U vstupu do budovy zavede bezpečnostní rámy

Foto (ilustrační): Zlínský kraj
ZLÍN – Při vstupu do Baťova mrakodrapu, ve kterém sídlí krajský a finanční úřad, budou už brzy nainstalovány bezpečnostní rámy. Vedení Zlínského kraje tak reaguje na tragickou událost z pondělí 26. srpna, kdy se ve 12. etáži zastřelil muž středního věku legálně drženou zbraní.

V současné době je vstup do Baťova mrakodrapu možný pouze z ulice J. A. Bati. Všichni příchozí, včetně zaměstnanců, musejí projít přes turnikety s čipovou kartou, nebo se nahlásit na recepci,“ zmínila mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

S cílem zvýšit ochranu personálu i návštěvníků Baťova mrakodrapu chce vedení kraje nově u vstupu do budovy instalovat také bezpečnostní rámy.

Chceme tím zajistit větší ochranu všech osob pohybujících se v mrakodrapu. Jednat budeme také s vedením finančního úřadu, se kterým budovu sdílíme takřka napůl. Pro účinnost opatření musí platit pravidla pro všechny,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

V souladu s bezpečnostním auditem budovy, který si nechal krajský úřad zpracovat po incidentu v roce 2022, už byla některá z doporučených opatření zavedena, na dalších se nyní pracuje.

Například vstupní dveře na jednotlivá pracoviště krajského úřadu ve 2., 9. až 15. etáži jsou uzamčené a přístup ke kancelářím je umožněn pouze zaměstnancům s čipovou kartou. U všech těchto dveří byla navíc nainstalována ohlašovací zařízení a kamerový systém,“ popsala ředitelka krajského úřadu Jitka Hlavačková.

Podle Hlavačkové úředníci také procházejí školením Policií ČR, které je zaměřeno na problematiku měkkých cílů a útoku aktivního střelce.

Aktuálně rovněž probíhá obnova kamerového systému v Baťově mrakodrapu, jež umožní automatickou detekci událostí a zajistí videozáznam s vysokým rozlišením a kvalitou obrazu,“ dodala mluvčí Zlínského kraj Soňa Ličková.

--> --> --> --> -->