Počet dopravních nehod v minulém roce radikálně vzrostl

ilustrační foto: Dopravní policie ČR
ZLÍNSKO – V loňském roce narostl celkový počet dopravních nehod. Podle policie za volant sedá více řidičů pod vlivem alkoholu a drog.

V roce 2022 museli dopravní policisté řešit na Zlínsku celkem 1 765 dopravních nehod. V porovnání s rokem 2021 je to o 192 nehod více. O život v jejich důsledku přišlo 6 osob, což je o 3 méně než v roce předchozím. Těžká zranění utrpělo 36 osob (předloni 30) a lehké zranění 419 (předloni 318) účastníků dopravních nehod.

V porovnání s předchozími roky bourali řidiči nejčastěji v pondělí, a to 303krát. V těsném závěsu co do počtu srážek se umístil čtvrtek, kdy řidiči způsobili 296 nehod. Nejostražitější byli šoféři již tradičně v sobotu (202 nehod) a v neděli (200 nehod).

Na železničních přejezdech se odehrálo 7 drastických tragédií, což je stejně jako v roce 2021. Jeden člověk při nich zemřel.

„Evidujeme vysoký nárůst řidičů pod vlivem alkoholu i drog. V roce 2022 zavinilo dopravní nehodu celkem 80 opilých řidičů motorových vozidel, což je o 18 více než v roce předchozím. Mnohem vyšší je také počet řidičů, kteří zavinili nehodu pod vlivem drog (vloni 7, předloni 3). Počet řidičů, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu, je 52 oproti předloňským 39,“ říká mluvčí policie Monika Kozumplíková.

V loňském roce také prudce vzrostl počet srážek s chodci – z 39 na 64 případů. Jeden chodec při nich zemřel (v roce 2021 srážku nepřežili 3 lidé), 11 z nich utrpělo těžké zranění, to je o 6 více v porovnání s předchozím rokem. Lehké zranění si potom odneslo 53 chodců (předloni 31).

Co do počtu srážek se zvěří byl rok 2022 srovnatelný s tím předchozím. Zvířena se pod kola aut vrhla celkem 446krát, předloni policisté řešili 453 podobných případů. Jeden člověk při nich utrpěl lehké zranění.

„Nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy, a to hned v 856 případech. Nepřiměřená rychlost stála za 180 nehodami, 155 řidičů nedalo přednost v jízdě,“ shrnula nehodovost na Zlínsku Kozumplíková.

„Policejní preventisté společně s dopravními policisty, policisty jednotlivých obvodních oddělení a s pracovníky Besip realizují v průběhu celého roku nespočet dopravních akcí zaměřených na konkrétní skupiny účastníků silničního provozu. Věříme, že ke snížení jednotlivých ukazatelů přispívají také celorepublikové projekty zaměřené na chodce i řidiče motorových i nemotorových vozidel, například ‚Zebra se za Tebe nerozhlédne‘ nebo ‚Řídím, piju nealko pivo‘. Cílem tohoto působení je jednak eliminovat počet dopravních přestupků a dopravních nehod, ale zejména zvýšit povědomí všech účastníků silničního provozu o bezpečném pohybu na silnici,“ uzavírá téma dopravních nehod Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x