Aktuální vývoj epidemie ve Zlínském kraji

Počet nakažených ve Zlínském kraji stále klesá. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Počet nakažených s covid-19 ve Zlínském kraji nadále klesá – aktuálně je evidováno celkem 1 198 nemocných. Nemocnice se proto pomalu začínají vracet k plánované operativě.

Za poslední týden klesl ve Zlínském kraji počet nových případů nákazy na 60 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na zlepšení epidemické situace má velký podíl očkování. K 26. květnu bylo v kraji vyočkováno celkem 268 241 dávek. Druhou dávku očkování proti covid-19 dostalo v kraji již 73 864 osob.

K očkování se nyní mohou hlásit lidé ve věku 30 let a více. Předpokládá se, že se k němu v červnu budou moci registrovat už všichni zájemci nad 16 let. Očkování i nadále probíhá v 8 očkovacích místech ve Zlínském kraji a podařilo se nám také vyjednat s centrálním očkovacím týmem výjimku v přerozdělování vakcín pro praktické lékaře, kteří budou v našem kraji i nadále dostávat vakcíny proti covidu po menších dávkách a rozdělovat je budou lékárníci. Takže lidé, kteří se na očkování domluvili se svým praktickým lékařem, mohou využít této možnosti a nemusí cestovat do velkého očkovacího centra, pokud nechtějí,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Záznam o provedeném očkování proti covid-19 si může každý občan ověřit přes portál ocko.uzis.cz, kde lze také stáhnout certifikát o provedeném očkování. Další možností, jak certifikát získat, je požádat o jeho vytištění přímo očkovací místo nebo praktického lékaře. Od 1. června budou v souvislosti s implementací zeleného certifikátu vydávané jejich nové verze. Na těchto verzích bude také QR kód sloužící k ověření certifikátu v rámci Evropské unie.

Od poloviny dubna ve všech regionech setrvale klesá počet potvrzených případů s covid-19. Zlepšení epidemické situace se projevilo také na obsazenosti nemocnic, ve kterých se pomalu uvolňují covidová lůžka. „Nemocnicím ve Zlínském kraji to umožňuje pozvolný návrat k plánované operativě, což je dobře, protože na operace čekají stovky pacientů. Na druhou stranu je to pokračující zátěž pro zdravotníky, kteří nemají čas si odpočinout, protože se musí věnovat právě zvýšenému náporu pacientů po obnovení plánované operativy. Opět chci všem poděkovat za jejich nasazení,“ řekla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za oblast zdravotnictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x